Debat

DF: Drop støtten til vindmøllerne

DEBAT: Dansk energipolitik kan på ingen måde "redde" klimaet, men bliver den for dyr og uigennemtænkt, kan den sagtens smadre konkurrenceevnen og gøre danskerne fattigere, mener Mikkel Dencker.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mikkel Dencker (DF)
Energi-og klimaordfører

Dansk energipolitik er et meget idealistisk forehavende. Det er drevet af store visioner, drømme og forhåbninger, men samtidig også af en isolationistisk småstatstilgang til energipolitikken, der ofte helt ekskluderer det faktum, at der er en verden omkring os.

Med det mener jeg, at dansk energipolitik på ingen måde kan "redde" klimaet, men bliver den for dyr og uigennemtænkt kan den sagtens smadre konkurrenceevnen og gøre danskerne fattigere.

Samtidig er vores energipolitik drevet af tilfældigheder herunder det faktum, at det kontroversielle foretagende Tvind engang i halvfjerdserne fik opstillet en vindmølle på en af sine skoler. For senere skete der det, at Vestas og andre producenter voksede sig store i ly af massiv statsstøtte til den danske vindmølleindustri, da vindmøller blev højeste mode i magtens cirkler.

Ustabil og dyr energikilde 
Problemet er blot, at vindenergien udover at være voldsomt dyr at producere pga. behovet for massiv statsstøtte, også er en meget ustabil energikilde. Vindenergi produceres jo i bogstaveligste forstand, som vinden blæser, hvilket bl.a. betyder, at der til tider produceres for lidt, og til andre tider for meget, da stærk blæst fører til nedlukning af vindmøllerne.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Den manglende stabilitet gør vindenergi endnu dyrere, da der så alligevel skal stå substantiel back up-energianlæg klar til at producere el, når vinden enten ikke blæser, eller stormen bliver for kraftig. Alternativt må vi købe energi i nabolandene, der både benytter a-kraft og andre, i Danmark, mindre populære energiformer.

Drop støtten 
Vindmølleindustrien og teknologien er blevet subsidieret meget kraftigt fra statslig hold gennem flere årtier. Det er selvfølgelig meget rart for ejerne af Vestas-aktier og andre gode mennesker, men det har den triste bieffekt, at danskerne skal betale mere i skat og i energiafgifter.

Lur mig, om der ikke er kommet lige så grønne, men økonomisk meget mere rentable alternativer til vindmøllerne allerede om ganske få år.

Mikkel Dencker (DF)
Klima- og energiordfører

Vi indkræver således over 40 milliarder kroner om året i energiafgifter, hvilket jo uundgåeligt rammer dem med de laveste indtægter hårdest. Samtidig sker der jo en enorm udvikling og raffinering i nye alternativer til vindenergien, herunder solceller, brint, naturgas og andre former for mere eller mindre forurenende energi, som kunne gøre danskernes hverdag billigere og bedre.

Det er almen kendt, at det er svært at spå, især om fremtiden. Det er derfor en smule hovent, når man fra politisk hold putter så mange æg i samme kurv, som det er tilfældet med den massive og meget dyre støtte til vindmøllerne. Lur mig, om der ikke er kommet lige så grønne, men økonomisk meget mere rentable alternativer til vindmøllerne allerede om ganske få år.

Under alle omstændigheder har vindmøllerne meget længe og meget massivt fået støtte, hvorfor vi nu fra politisk hold må kunne kræve, at vindmøllerne kan produceres og deres strøm købes, uden at det skal koste skatteyderne og energiforbrugerne ekstra penge.

Mit juleønske på vegne af mine vælgere og alle danskere er i al fald, at vi kunne skrue ned for støtten til vindmøllerne, hvorefter der bliver flere penge, som vi kan bruge på de værdigt trængende. Jeg er nemlig sikker på, at Vestas-aktionærerne nok skal få en god jul alligevel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Dencker

Kommunalbestyrelsesmedlem og 1. viceborgmester (DF), Hvidovre Kommune
økonomi (Københavns Uni. 2000)

0:000:00