Efter støtte-ups: Rød blok vil satse mere på solceller

SOLCELLER: Selv om der var bred opbakning til at stoppe solcelleordning, der var ved at løbe løbsk, presser rød blok nu på for mere solcellestøtte. “Vi har brug for en masse solceller,” siger Alternativet-ordfører.

Foto: Colourbox
Lasse Lange

Vi blev nødt til at skride ind over for den eksplosion, der så ud til at være på vej. Men det betyder jo ikke, at der ikke skal udbygges med solceller.

Jens Joel (S)
Klima- og energiordfører

Når den såkaldte 60/40-støtteordning til solceller er kørt af sporet, hænger det sammen med, at priserne på solceller er faldet.

Derfor bør vi satse mere på solceller. Ikke mindre.

Det mener de tre største partier i rød blok.

Dokumentation

Solcelleindgrebet
Den 11. juni 2013 blev der indgået en aftale mellem den daværende regering (Socialdemokraterne, Radikale, Socialistisk Folkeparti) og Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti om begrænsning af udgiften til den fortsatte udbygning med solcelleanlæg.

Det fremgår bl.a. af aftalen, at der antages en udbygning på 20 MW årligt i 2018 til 2020, dvs. i alt 60 MW solcelleanlæg, som kan blive omfattet af 60/40-støtteordningen.

Energinet.dk har imidlertid modtaget ansøgninger om tilsagn om pristillæg efter 60/40-støtteordningen, som markant overstiger en sådan udbygning. Energinet.dk har oplyst, at der til og med 29. april 2016 er modtaget ansøgninger på ca. 4.500 MW, og at der er blevet givet tilsagn om pristillæg til ca. 87 MW. De 4.500 MW antages primært at være kommercielle anlæg og svarer til mere end 14 gange elproduktionskapaciteten på eksempelvis Amagerværket. Hvis der måtte blive ydet støtte efter 60/40-støtteordningen for elektricitet fremstillet på solcelleanlæg med en samlet installeret effekt på 4.500 MW, skønnes udgifterne hertil at beløbe sig til ca. 1,4 mia. kr. årligt i de første år efter etablering og ca. 11 mia. kr. i støtteperioden ved en forudsætning om elpriser, der følger Energistyrelsens elprisfremskrivning.

Det bemærkes, at der er væsentlig usikkerhed forbundet med dette skøn, fordi udgiftens størrelse på grund af støtteordningens udformning er afhængig af markedsprisen på elektricitet. 60/40-støtteordningen finansieres i dag af elforbrugerne som PSO ("public service obligation").

På den baggrund er det vurderet nødvendigt at ophæve støtteordningen snarest muligt, således at Energinet.dk ikke længere kan yde tilsagn om pristillæg efter 60/40-støtteordningen.

Ophævelsen gælder fra det tidspunkt, loven måtte træde i kraft. Tilsagn, som Energinet.dk yder, inden loven måtte træde i kraft, berøres ikke af lovforslaget. Lovforslaget fremsættes derfor uden forudgående høring.

Lovforslaget blev hastebehandlet af Folketinget, og blev stadfæstet straks efter dets vedtagelse.

Det er vurderet, at en ophævelse af 60/40-støtteordningen for elektricitet fremstillet på solcelleanlæg ikke kræver en godkendelse af Europa-Kommissionen, jf. også afsnit 8 om forholdet til EU-retten.

Kilde: Energi- og Klimaministeriets bemærkninger til lovforslaget


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00