Debat

Enviva: Bæredygtig biomasse skal spille sammen med CO2- fangst

Sammen med fangst og lagring af CO2, kan bæredygtig biomasse være med til at sikre, at Danmark opfylder sin del af Parisaftalen og holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader, skriver Jens Price Wolf. 

En kombination af bæredygtig biomasse og negative emissionsteknologier - såkaldt BECCS - er et våben i klimakampen, der bare venter på at blive brugt, skrive Jens Price Wolf. 
En kombination af bæredygtig biomasse og negative emissionsteknologier - såkaldt BECCS - er et våben i klimakampen, der bare venter på at blive brugt, skrive Jens Price Wolf. Foto: freefotouk/FlickR
Jens Price Wolf
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Flere internationale rapporter har den seneste tid slået fast, at det haster gevaldigt med klimaindsatsen, hvis vi skal holde den globale temperaturstigning under Parisaftalens tilsigtede 1,5 grader.

Det er næppe gået mange forbi, at FN’s klimapanel for nyligt fremlagde en rapport, der tegner en dyster fremtid. Den gode nyhed er dog, at det ikke er for sent at handle. Med massive investeringer i kendte teknologier, der beviseligt fjerner CO2 fra atmosfæren, kan vi stadig nå i mål med klimaambitionerne.

Bæredygtig biomasse i kombination med fangst og lagring af CO2 (BECCS) er en af de teknologier, som IPCC tidligere har peget på vil spille en væsentlig rolle.

Dette er også konklusionen i en tilsvarende aktuel rapport fra McKinsey, der vurderer, at BECCS som del af en portefølje af negative emissionsteknologier bæredygtigt kan opfange tilstrækkelig CO2 i 2050 til at holde temperaturstigningen under 1,5 grader. Derfor bør BECCS stå højt på listen i anden halvdel af regeringens CCS-strategi.

IPCC’s rapport understreger, at det ikke er tilstrækkeligt at reducere den globale CO2-udledning. Hvis ikke vi – samtidig – investerer massivt i teknologi, der kan trække CO2 ud af luften og dermed sikre negativ udledning, vurderer IPCC, at vi passerer de 1,5 graders temperaturstigning i 2040.

Med andre ord er negativ udledning præmissen for en succesfuld grøn omstilling globalt.

Brug for strategi på to ben

Hvis vi mener klimamålene alvorligt, skal vi implementere negative emissionsteknologier hurtigt og i stor skala.

Disse teknologier giver ikke kun mulighed for at producere negative udledninger i energisektoren, men også i tunge industrier som eksempelvis cement hvilket er en central udfordring for at nå vores klimamål.

Det haster med klimaindsatsen, og vi kommer ikke i mål uden massiv investering i negativ emissionsteknologier.

Jens Price Wolf
General manager, Enviva

Spørgsmålet er, hvilke teknologier der skal satses på. For det er ingen hemmelighed, at mange af disse teknologier stadig er i et tidligt udrulningsstadie.

I Enviva, som er verdens største producent af bæredygtig biomasse, har vi sammen med en række internationale aktører taget initiativ til Koalitionen for Negative Udledninger, som har til formål at fremme teknologier, der kan trække den nødvendige CO2 ud af atmosfæren.

Koalitionen blev offentliggjort sammen med en rapport fra McKinsey, som maler et stort set identisk billede som FN’s klimapanel: Det haster med klimaindsatsen, og vi kommer ikke i mål uden massiv investering i negativ emissionsteknologier. Et fokus, der i øvrigt ikke står i modsætning til reduktion af udledninger. Tværtimod, så har vi brug for en strategi, der går på begge ben.

Konkret skal der trækkes intet mindre end et gigaton CO2e (en milliard tons) ud af atmosfæren årligt i 2025 for at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader.

Til sammenligning udleder Danmark 61 millioner tons CO2 om året. Det giver os altså godt fire år til ikke bare at udvikle storskalaprojekter, men til at have dem i drift i et omfang der kan opfange abnorme mængder CO2e. Tallene understreger også, at klimakrisen er global og skal løses globalt.

Løsningen er lige for

Alene BECCS kan bæredygtigt bidrage med to milliarder tons negativ udledning i 2030.

Jens Price Wolf
General manager, Enviva

Den gode nyhed er dog, at regeringen – og verdens regeringer – ikke behøver at gå i værkstedet for at opfinde nye løsninger, for vi har allerede de nødvendige værktøjer.

McKinsey peger på tre eksisterende teknologier, som hver især kan levere den nødvendige et gigaton negativ udledning, hvis det sættes i storskala nu. Det gælder direkte luftfangst (DACS), naturlige klimaløsninger såsom skovrejsning og endelig bæredygtig biomasse i kombination med fangst og lagring af CO2 (BECCS).

Alene BECCS kan bæredygtigt bidrage med to milliarder tons negativ udledning i 2030, og omkostningerne til BECCS forventes at blive reduceret med op til 50 procent i takt med at teknologien udvikles og opskaleres.

Det er helt i overensstemmelse med IPPC’s rapport fra 2018, som peger på, at bæredygtig biomasse bør udgøre en stor rolle i energisektoren – og at det i større omfang bør kombineres med CO2-fangst og lagring.

De internationale klimarapporter taler for sig selv. Hvis vi mener den grønne omstilling alvorligt, så kan det ikke vente til i morgen med at sætte skub i de negative udledningsteknologier, som videnskaben understreger, vi har brug for.

BECCS er en af de løsninger, der ligger lige for. Danmark er allerede gået forrest med ambitiøse lovkrav til bæredygtig træbiomasse. Det sikrer, at den biomasse, vi bruger – også til BECCS – rent faktisk er bæredygtig.

Lad os igen vise det internationale samfund klimavejen. Denne gang til storskala CO2-fangst blandt andet i samspil med bæredygtig biomasse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Price Wolf

Direktør, Enviva Europe

0:000:00