EU-Kommissionen foreslår tre løsninger på PSO-strid

GRØN STØTTE: EU-Kommissionen har givet Danmark forslag til, hvordan PSO-ordningen kan ændres, så den kommer til at harmonere med EU-reglerne. Ministeren vil ikke give bud på, hvor det ender, men håber på en hurtig løsning. Striden med EU bekymrer energiordførerne.

Regeringen bøjer sig for EU-Kommissionens kritik og er nu villig til at se på, hvordan den danske støtte til grøn energi gennem PSO-afgiften kan indrettes, så den harmonerer med EU-reglerne.
Regeringen bøjer sig for EU-Kommissionens kritik og er nu villig til at se på, hvordan den danske støtte til grøn energi gennem PSO-afgiften kan indrettes, så den harmonerer med EU-reglerne.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Helt overordnet er det min bekymring, at hele PSO-ordningen svækkes. Så opfordringen til ministeren er at lægge hovedet i blød og tænke alle mulige kreative løsninger igennem.

Steen Gade (SF)
Klima- og energiordfører
Fakta
PSO-ordningen:
PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi i Danmark, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav.
I forbindelse med ændringer af PSO-ordningen i forhold til ændringer i støtte til vind og sol har EU-Kommissionen sået tvivl om lovligheden af ordningen. Med Vækstaftalen blev regeringen og Venstre senest enige om at lette PSO-afgiften med 13,2 milliarder kroner frem mod 2020.

EU-Kommissionen langer ikke kun ud efter den danske PSO-ordning, men er også kommet med løsningsforslag til, hvordan den kan indrettes, så den danske støtteordning til grøn energi opfylder EU's regler.

Det fremgår af et fortroligt notat til Folketingets Klima- og Energiudvalg fra ministeren, som Altinget har set.

Siden forsommeren har regeringen ellers forsøgt at overbevise EU-Kommissionen om, at den danske måde at støtte grøn energi på, gennem PSO-afgiften, fuldt lever op til EU's regler. Men fredag meddelte EU-Kommissionen endnu engang, at den er af en anden opfattelse. Det er nemlig konkurrenceforvridende, at det kun er dansk produceret el, der har adgang til de støtteordninger, som finansieres af PSO-afgiften, mener Kommissionen.

Dokumentation

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen har tidligere til Folketingets Klima- og Energiudvalg oplyst: 

  • Støtteordninger, som er under behandling i henhold til støttereglerne og finansieres via PSO-tariffer, kan ikke ventes at iværksættes, før der har været nærmere dialog og afklaring med Kommissionen. Det har umiddelbart den konsekvens, at der ikke kan ventes fremdrift i de verserende sager vedr. sol og vind. Det kan også forsinke eventuelle lempelser i PSO som følge af vækstudspillet.
  • Fremtidige ændringer i PSO-finansierede støtteordninger vil formentlig heller ikke kunne godkendes, før der er en afklaring. Hvis en kommende vækstaftale f.eks. indebærer, at der skal etableres en støtteordning målrettet dækning af el-intensive virksomheders PSO-udgifter, kan det blive vanskeligt at få realitetsbehandlet en sådan ændring. Det samme vil gøre sig gældende, hvis støtten til landvind ændres. 

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00