Debat

European Energy: Regeringen skaber splid i kampen for klima og biodiversitet

Hvor der er vilje, er der vej, men tilsyneladende mangler regeringen viljen til at gøre noget for at gennemføre havvindmølleparken ved Omø Syd. Alt imens fortsætter regeringen med at tillade jagt på tusindvis af fugle i området, skriver Knud-Erik Andersen.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Knud-Erik Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da Folketinget før sommerferien havde inviteret fire ministre i samråd for at diskutere, hvorfor regeringen ikke ville kæmpe sagen om havvindmølleprojekt Omø Syd i EU, lød svaret fra ministrene, at "det så endog meget svært ud".

Grunden til, at det kan se svært ud set med regeringens øjne, er, at regeringen desværre opstiller en forkert modsætning mellem klima og miljø, når det kommer til havvindmøllerne ved Omø Syd. Ifølge miljøminister Lea Wermelin er det ikke alle steder, der er plads til vindmøller og altså ikke i Smålandsfarvandet, fordi det er vigtigt område for trækfugle.

Hos European Energy er vi fuldt ud enige i, at Smålandsfarvandet er et vigtigt fugleområde. Derfor har vi brugt ti år på at udarbejde adskillige faglige rapporter til at afdække og konkludere, at konsekvenserne ved havvindmøllerne er forsvindende små. Men vi mener, at regeringen unødigt skader den grønne omstilling ved at skabe splid i kampen for mere biodiversitet og klimahandling.

Hvis regeringen i stedet ville arbejde for en løsning i Smålandsfarvandet, er vi sikre på, at den ville kunne spille en positiv rolle.

Europa-Kommissionen vil se pragmatisk på spørgsmålet om havvindmøller og fugleinteresser i Smålandsfarvandet, men det kræver, at den danske regering selv ønsker at tage spørgsmålet op i EU.

Knud-Erik Andersen
Adm. direktør, European Energy

EU venter på en opringning
Hvor der er vilje, er der vej. Men det kræver samtidig, at regeringen aktivt kommer ind i kampen for havvindmøllerne.

Da vi i juni måned mødtes med EU’s miljøkommissær, var budskabet fra EU klart: Europa-Kommissionen vil se pragmatisk på spørgsmålet om havvindmøller og fugleinteresser i Smålandsfarvandet, men det kræver, at den danske regering selv ønsker at tage spørgsmålet op i EU.

Desværre har miljøministeren gentagne gange meddelt, at regeringen ikke vil kæmpe Omø Syd-sagen i EU. Det er en nedslående melding og frustrerende, fordi regeringen samtidig understøtter den virkelige trussel mod fuglelivet i Smålandsfarvandet, som er den årlige nedskydning af tusindvis af havfugle i området.

Som blandt andre biologen Søren Wium-Andersen har argumenteret for her i Altinget, så er det ikke havvindmøllerne, der skal forbydes, men jagten og fiskeriet i fuglebeskyttelsesområdet.

Forslaget er klappet og klart

Vi har indsendt et færdigt forslag til regeringen, som den kan tage med under armen og drøfte med Europa-Kommissionen. Og i virkeligheden er løsningen på situationen i Smålandsfarvandet ret simpel: Ved at udpege andre områder af Smålandsfarvandet til fuglebeskyttelse kan vi få plads til både vindmøller og fugle.

Havvindmølleprojektet udgør en meget lille del af Smålandsfarvandet. Ved at udelade projektområdet for Omø Syd havvindmøllepark inklusive en bufferzone på én kilometer fra fuglebeskyttelsesområdet reduceres antallet af edderfugle med cirka otte procent.

Men ved tilsvarende at udvide fuglebeskyttelsesområdet i de dele af Smålandsfarvandet, som regeringen har valgt at udelade – på trods af, at der er store mængder fugle i de områder - opnås en markant forøgelse i antallet af beskyttede edderfugle (cirka 106 procent), og der gives samtidig plads til Omø Syd Havvindmøllepark.

Ved at udvide fuglebeskyttelsesområdet opnås en markant forøgelse i antallet af beskyttede edderfugle (cirka 106 procent), og der gives samtidig plads til Omø Syd Havvindmøllepark.  

Knud-Erik Andersen
Adm. direktør, European Energy

I alt er det vores vurdering, at vi med denne løsning kan opnå en beskyttelse på cirka 106 procent i forhold til regeringens forslag til fuglebeskyttelse i Smålandsfarvandet – og samtidig få plads til havvindmøllerne ved Omø Syd.

Unødvendig konflikt
Beregningerne bygger ikke bare på de data, som vi har til rådighed fra Smålandsfarvandet på baggrund af den meget dybdegående VVM-vurdering, som vi gennemførte tilbage i 2014-2017. Vi har derudover også sikret os et opdateret helhedsbillede af situationen i Smålandsfarvandet, da vi i det seneste års tid har foretaget en lang række fugletællinger, som vi har lagt frem for regeringen.

Fugletællingerne er også blevet stillet til rådighed for regeringens egen rådgiver, DCE ved Aarhus Universitet, som selv udarbejdede grundlaget for det oprindelige forslag til fuglebeskyttelsesområde. Vi står på mål for fugletællingerne og har fået både internationale og nationale eksperter til at vurdere data.

Vi imødekommer, at Folketingets Klima- og Energiudvalg nu har bedt DCE om at vurdere vores data og konkrete forslag, og vi ser frem til at gå i dialog om indholdet.

Klimakrisen har også i år vist sig fra sin værste side verden over. Derfor har vi som samfund ikke råd til at spilde dyrebar tid i den grønne omstilling og droppe centrale grønne energiprojekter på grund af en unødvendig konflikt mellem klimakampen og fugleinteresser.

I stedet bør regeringen sætte sig i spidsen for at finde håndholdte løsninger på de aktuelle udfordringer. Vi opfordrer Folketinget til fortsat at følge sagen tæt og kæmpe for en løsning på situationen i Smålandsfarvandet, så vi i fællesskab opnår den mest effektive kamp mod de to kriser, som vi bliver nødt til at løse samtidig: klimakrisen og biodiversitetskrisen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00