Kommentar af 
Camilla Haustrup Hermansen

For få kommuner har fået styr på affaldssorteringen

Der er langt til målet for genanvendelse af affald i kommunerne. Hvis der skal investeres i genanvendelsesanlæg i Danmark, må vi løfte i flok.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Camilla Haustrup Hermansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som formand i klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi og som leder af en emballagevirksomhed, havde jeg set frem til ensartet sortering af affald over hele landet fra juli i år. Men det ser ud til, at jeg må væbne mig med tålmodighed. 

Kun ni kommuner er kommet i mål til tiden. 74 kommuner har fået dispensation for fristen – og de resterende 15 har blot meddelt, at de ikke når det. 

For nyligt kunne man i medierne læse, at flere kommuner stadig sender mælkekartoner til forbrænding i stedet for til genanvendelse med den begrundelse, at der ikke findes genanvendelsesanlæg i Danmark til at tage imod kartonerne. 

Vi ved, at der er anlæg på vej, men hvis kommunerne tøver, udskydes investeringerne, og der vil gå endnu længere tid, før vi kommer i mål med mere og bedre genanvendelse.

Camilla Haustrup Hermansen
Direktør for forretningsudvikling, Plus Pack

Her bliver vi nødt til at løfte blikket. Hvis vi vil have investeringer i sorterings- og genanvendelsesanlæg i Danmark, så skal affaldet sorteres og indsamles. Der er ingen virksomheder, der investerer uden vished for, at mængderne eller materialerne bliver indsamlet. I en overgangsperiode vil det være nødvendigt at køre kartonerne eller andre fraktioner til vores nabolande, indtil danske genanvendelsesanlæg er på plads. 

Vi ved, at der er anlæg på vej, men hvis kommunerne tøver, udskydes investeringerne, og der vil gå endnu længere tid, før vi kommer i mål med mere og bedre genanvendelse. Vi ser ind i en verden, hvor presset på jordens ressourcer stiger. Der er ganske enkelt ikke nok ressourcer i verden til at fortsætte ud ad den vej, som vi kender i dag. Det skal vi handle på. 

I Plus Pack har vi sat os det mål at levere 100 procent genanvendelige produkter inden 2030. I år har vi en målsætning om, at mindst 50 procent af vores produkter skal indeholde genanvendte materialer. For at kunne erstatte jomfruelige råvarer med genanvendte materialer, skal de genanvendte råvarer matche de nye råvarer i kvalitet, mængde, forsyningssikkerhed og pris.  

For at det kan lade sig gøre, skal vi alle hjælpe til: 

  • Kommunerne ved at få affaldsindsamlingsordningerne på plads 
  • Borgerne ved at sortere affaldet hjemme ved køkkenvasken, så vi får store mængder affald i ensartet kvalitet 
  • Virksomhederne i affaldssektoren ved at investere i store sorterings- og genanvendelsesanlæg  
  • Produktionsvirksomheder ved at efterspørge og bruge de genanvendte materialer og dermed omstille til cirkulære forretningsmodeller. 

Det er ikke kun i Plus Pack, at det rykker. I arbejdet med klimapartnerskabet er det blevet tydeligt, at rigtig mange danske virksomheder – store som små – er klar til at lægge om til cirkulær økonomi. Det er godt, for vi skal have mange flere virksomheder med. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00