Debat

Fors A/S: Skal vandselskaberne være Skats malkekøer?  

DEBAT: Mange besparelser i forsyningsbranchen findes gennem sammenlægninger og effektiviseringer. Samtidig har Skat dog sneget en ekstraregning videre til danskerne gennem vandselskaberne, lyder det fra direktør i Fors A/S Michael Brandt.

<span>Danva har i klare vendinger kaldt det for lovsjusk, at man via vandselskaberne sniger en ekstraskat videre til danskerne. Vi kunne ikke være mere enige, lyder det fra direktør i Fors, Michael Brandt.&nbsp;<br></span>
Danva har i klare vendinger kaldt det for lovsjusk, at man via vandselskaberne sniger en ekstraskat videre til danskerne. Vi kunne ikke være mere enige, lyder det fra direktør i Fors, Michael Brandt. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Brandt
Administrerende direktør i Fors A/S

1. januar er for mange lig med afslapning, nytårskoncert og skihop. For os i Fors A/S var 1. januar 2016 langtfra afslapning.

Det var nemlig bogstavelig talt vores fødselsdag, hvor vi – som en fusion mellem de kommunalt ejede forsyningsselskaber i Holbæk, Lejre og Roskilde kommuner – blev til Fors A/S.

Helt i tråd med vandsektorloven
Vores vej fra kommunale forvaltninger til selvstændige selskaber og nu et stort fælles regionalt forsyningsselskab er helt i tråd med den udvikling, man ønskede i forbindelse med vedtagelsen af vandsektorloven.

Fakta
Fors A/S er resultatet af en sammenlægning af forsyningsselskaberne i Lejre, Holbæk og Roskilde Kommune med virkning fra 1. januar 2016.

Vand- og spildevandsselskaberne agerer skattemæssige malkekøer for et beløb, der ifølge brancheorganisationen Danva ligger i omegnen af 25 milliarder kroner. 

Michael Brandt
Administrerende direktør i Fors A/S

Det samme er de effektiviseringer, som vores selskaber har opnået hver for sig inden fusionen. Foreløbig har vores vand- og spildevandsselskaber således siden 2010 reduceret vore driftsudgifter med seks millioner kroner om året – eller mere end 10 % årligt.

Ud over de besparelser forventer vi, at fusionen på sigt vil medføre effektiviseringsgevinster på omkring 50 millioner kroner årligt.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Alt sammen en udvikling, som er helt i tråd med intentionerne i vandsektorloven: indhente et investeringsmæssigt efterslæb på ledningsnettet, gøre en større indsats for miljø/klima samtidig med, at kunderne ikke skal opleve stigende priser.

Besparelserne når ikke kunden
Men samtidig med at vi effektiviserer for at holde kundens pris i ro, forvalter SKAT noget anderledes, end man fra politisk side har meldt ud, er intentionen.

Således giver den model, som SKAT bruger som grundlag for vandselskabernes skattebetaling, markant lavere afskrivninger på vore anlæg, end vi var stillet i udsigt.

Det betyder, at selvom vi ikke må tjene penge, så kommer vi rent faktisk til at betale skat.

Det er i og for sig en ærlig sag. Men så må man også melde klart ud, at det er formålet – og var det formålet, så var det godt skjult, da vandsektorloven blev vedtaget.

Vand- og spildevandsselskaberne agerer således skattemæssige malkekøer for et beløb, der ifølge brancheorganisationen Danva ligger i omegnen af 25 milliarder kroner.

Danva har også i klare vendinger kaldt det for lovsjusk, at man via vandselskaberne sniger en ekstraskat videre til danskerne. Vi kunne ikke være mere enige.

Kun et sted at sende skatteregning hen
For os i Fors A/S er det ikke småpenge, det drejer sig om.

For eksempel har SKAT reduceret det skattemæssige afskrivningsgrundlag for vores vand- og spildevandsselskaber med cirka seks milliarder kroner. Dermed står vi med en ekstra skattebyrde på omkring 1,3 milliarder kroner.

For perioden 2010-2015 har vi allerede betalt mere end 30 millioner kroner i skat. Over de næste ti år står vi sandsynligvis med en skattebetaling på mellem 100 og 150 millioner kroner.

For en husholdning svarer det til en forøget udgift på 300-500 kroner om året – eller 6 % til 7 %. Derudover får husstanden en ekstraregning for den bagudrettede skattebetaling på cirka 1.000 kroner.

Tilsvarende øges regningen for erhvervsvirksomhederne.

I forbindelse med revideringen af vandsektorloven må forligspartierne således melde klart ud, om de:

  1. Vil ændre grundlaget for beskatningen i vandsektoren, så den bringes i overensstemmelse med de udmeldte intentioner i vandsektorloven.

  2. Vil fastholde SKATs nuværende praksis og dermed klart tilkendegive, at vandselskaberne fortsat skal være skattemæssige malkekøer.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Brandt

Fhv. adm. direktør, Fors
Linjeofficer (Hærens Officersskole 2000), MBA (Hærens Officersskole 2004), Cand.scient.pol. (SDU 2009), CBS Bestyrelsesuddannelsen (CBS 2022)

0:000:00