Debat

Giv plads til vind

DEBAT: Regeringen bør aktivt gøre brug af Naturstyrelsens nye rapport om fremtidens vindmølleplanlægning og igangsætte konkrete initiativer, der kan skabe plads til vind, lyder opfordringen fra Københavns Energis adm. direktør, Lars Therkildsen.
Ja, vi skal have møller på havet. Men det er en dyr løsning, og vi har brug for så meget ren strøm, at vi også er nødt til at finde løsninger på landjorden, skriver Lars Therkildsen.
Ja, vi skal have møller på havet. Men det er en dyr løsning, og vi har brug for så meget ren strøm, at vi også er nødt til at finde løsninger på landjorden, skriver Lars Therkildsen.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kommunerne har brug for yderligere redskaber og stærkere incitamenter for at dedikere plads til vind.

Lars Therkildsen
Adm. direktør, Københavns Energi
Af Lars Therkildsen,
Adm. direktør, Københavns Energi

Vindmøller skal i 2020 dække halvdelen af Danmarks elforbrug, siger regeringen. Men kommunerne mangler incitamenter og redskaber til at skabe plads til de vindmøller, som skal levere den grønne strøm.  

I Københavns Energi, hovedstadsområdets store forsyningsselskab, vil vi gerne hjælpe regeringen med at nå målet og rejser næste år de første 11 af de mere end 100 møller, der i 2025 skal dække hovedstadens elforbrug med ren, CO2-fri strøm.

Men det bliver svært at finde placeringer.

En ny rapport, udarbejdet af en arbejdsgruppe under Miljøministeriet, er opmærksom på problemet og foreslår nu en række konkrete tiltag, der kan skabe mere plads til vind. Den hilser vi velkommen – og håber, flere af tiltagene bliver til virkelighed. 

Danmark er et lille tæt bebygget land, og det giver problemer for vindmøllerne.

Alligevel er der rigtig mange steder i Danmark – faktisk også i byerne – områder, som potentielt er egnede til opsætning af møller. Og både politikere, virksomheder og borgere taler om behovet for grøn energi. Alligevel kuldsejler vindprojekterne ofte, før de er sat i gang, og afvises uden nærmere undersøgelser.  

Ærgerligt.

For selvom vindmøller er mere synlige og optager mere plads end fossil energi som naturgas, olie og kul, så kan vi ikke undvære energi, og vi har som nation besluttet, at en voksende andel skal komme fra de rene energiformer. Derfor må vi både lokalt og nationalt finde frem til en afbalanceret løsning, der tager hensyn til både den nære natur og naboerne og til det store miljø – klimaet.

Vi må og skal give plads til mere vedvarende energi de steder, hvor det kan lade sig gøre.

Sæt dem ud på havet, lyder forslaget ofte. Og ja, vi skal have møller på havet. Men det er en dyr løsning, og vi har brug for så meget ren strøm, at vi også er nødt til at finde løsninger på landjorden. Kommunerne har derfor brug for yderligere redskaber og stærkere incitamenter for at dedikere plads til vind. 

I København og andre danske byer er forsyningsselskaberne parate til at investere i bæredygtige energiløsninger, som kan skabe arbejdspladser og grøn vækst. Men vi mangler hjælp, så herfra lyder en opfordring til, at regeringen aktivt bruger Naturstyrelsens nye rapport om fremtidens vindmølleplanlægning og igangsætter et arbejde, som munder ud i konkrete initiativer, der kan skabe plads til vind – og sol.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00