Debat

Green Power Denmark: Uforståeligt, at man ikke tager opgør med kirkernes vetoret mod vindmøller

Regeringen vil med nyt udspil fjerne nogle af de forhindringer, der står i vejen for hurtig udbygning af grøn energi. Men der mangler stadig meget, hvis vi for alvor skal sætte turbo på. Her er nogle eksempler, skriver Kamilla Thingvad.

Vi opfodrer regeringen og Folketinget til at lande en bred aftale inden sommerferien, som fjerner endnu flere forhindringer for udbygning af den billigste og hurtigste form for grøn energi: vindmøller og solceller på land, skriver Kamilla Thingvad.
Vi opfodrer regeringen og Folketinget til at lande en bred aftale inden sommerferien, som fjerner endnu flere forhindringer for udbygning af den billigste og hurtigste form for grøn energi: vindmøller og solceller på land, skriver Kamilla Thingvad.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ambitionen er ikke til at tage fejl af. Står det til regeringen, skal der inden 2030 være fire gange så meget elproduktion fra sol og vind på land.

I energibranchen er vi klar til at levere den efterspurgte mængde grøn strøm – og mere til. Men skal regeringens ambitioner blive til virkelighed, skal helt nye redskaber i brug. For i øjeblikket støder dem, der opstiller vindmøller og solceller på land, på en masse forhindringer. Konsekvensen er, at udbygningen går for langsomt.

Derfor er det godt, at regeringen i et nyt udspil, flankeret af en aftale om planloven, anviser noget af vejen til, hvordan det kan lade sig gøre, og peger på nogle af de forhindringer, der skal fjernes for at udbygningen kan komme op i fart.

Temadebatter

Meget mere sol og vind. Hvordan?

Danmark skal firedoble sin produktion af solenergi og landvind. På bare otte år. I hvert fald hvis det står til S-regeringen. 

Nu stiller Altinget Forsyning derfor spørgsmålet: Hvordan?

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er sendt til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Indlæg kan sendes til [email protected].
 

Det er gode forslag, men der mangler stadig meget, hvis vi for alvor skal sætte turbo på udbygningen af grøn energi på land frem mod 2030.

Det er for eksempel uforståeligt, at man i aftalen om planloven ikke tog et opgør med kirkernes vetoret mod opstilling af vindmøller og solceller og ikke én gang for alle slog fast, at klima er en national interesse - også i planlovens forstand.

Pålagte omkostninger bremser grøn omstilling

I de videre politiske forhandlinger er det vigtigt, at der fortsat er fokus på, at det er markedet, der står for udbygningen. Det er afgørende for hastigheden.

Vi beder om et forpligtende minimumsmål for udbygning af grøn energi på land, der skal sikre, at kommunerne understøtter udbygningen. Mere smidige rammer fra staten skal sikre, at det kan lade sig gøre.

Det giver ingen mening, at politikerne gør det dyrere at opstille sol og vind i en tid, hvor grøn energi aldrig har været vigtigere 

Kamilla Thingvad
Direktør for energiproduktion, Green Power Denmark

Derudover skal der findes en løsning på de øgede omkostninger, der de senere år er pålagt dem, der opstiller vindmøller og solceller – for eksempel producentbetaling for tilslutning og brug af det kollektive elnet.

Det giver ingen mening, at politikerne gør det dyrere at opstille sol og vind i en tid, hvor grøn energi aldrig har været vigtigere.

Konkret så vi gerne en helt ny og varig ordning på finansloven, der skal dække omkostningerne til tilslutning af grøn elproduktion til elnettet og det deraf følgende behov for udbygning af elnettet. Men i lige så høj grad at politikerne ikke finder på nye elementer, der fordyrer opstillingen af vedvarende energi.

Med regeringens udspil om grøn energi på land bevæger vi os fra store klimaambitioner til konkret handling. Det er helt afgørende, hvis vi skal vriste os fri af fossile brændsler fra Rusland og nå vores klimamål.

Derfor opfordrer vi regeringen og Folketinget til at lande en bred aftale inden sommerferien, som fjerner endnu flere forhindringer for udbygning af den billigste og hurtigste form for grøn energi: vindmøller og solceller på land. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00