Debat

Grøn energi er fremtidens vindersag

DEBAT: Fjernvarmeindustrien opretter en ny analyseenhed. I dette indlæg forklarer Jesper Koch fra Grøn Energi potentialet i centret og i at tænke grønt i fremtiden.
Foto: Jørgen Schytte
Uddannet journalist fra Center for Journalistik ved Syddansk Universitet, januar 2013. Pt. i gang med Cand. Public på Syddansk Universitet. Fungerer som researcher på Velfærdsteknologi, Sundhed, Teknik og bidrager til tilrettelæggelsen af EU-TV-projektet.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Koch
Udviklings- og analysechef, Grøn Energi 

Vi står på tærsklen til den formentlig største forandring af det danske energisystem. Med energiforliget fra marts 2012 er målet, at vi inden 2035 skal have fossilfri el og opvarmning, og allerede om mindre end syv år, i 2020, vil godt og vel 35 procent af vores energi komme fra vedvarende energikilder og knap 50 procent af vores elforbrug vil komme fra vind. Vi står foran at skulle lave investeringer i fremtidens energi-system for 40-50 mia. kr. frem mod 2020. Ja, vi er ret beset allerede i gang.

Omstillingen af energisystemet til vedvarende energi forudsætter, at vi tænker i helheder og ser på, hvordan vi sikrer både forsyningssikkerhed og sammenhæng imellem de forskellige energisektorer, så vi får mest værdi for de investerede kroner. Og så handler det også om, hvordan vi udnytter, at danske virksomheder er internationalt førende inden for fjernvarme.

Balancegang
Fjernvarme er det måske mest centrale værktøj, da en væsentlig del af opgaven består i at indpasse store mængder af fluktuerende vedvarende energi.

Fakta
Grøn Energi er stiftet af en række virksomheder, fjernvarmeværker og brancheforeninger i fjernvarmesektoren og arbejder for at sikre et miljøvenligt, sikkert og fremtidssikret fjernvarmebaseret varme- og kølesystem i Danmark, og for at fremme udviklingen af tilsvarende løsninger i udlandet til gavn for danske fjernvarmeleverandørers eksportmuligheder og den globale miljødagsorden.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Vindmøller er ustyrlige på den måde, at de leverer masser af grøn energi, når det blæser. Men ingenting, når det er vindstille. Det hænger ikke nødvendigvis sammen med, hvornår vi har behov for at bruge strøm til industriproduktion, computere, lys eller for den sags skyld transport.

Fjernvarmesystemet kan balancere denne svaghed ved vindenergien. For fjernvarme er fleksibel på den måde, at det både kan producere, forbruge og gemme til senere brug - der står simpelthen en kæmpe lagerkapacitet rundt på fjernvarmeværkerne i form af akkumuleringstanke. Faktisk er en af fjernvarmens store styrker, at det kan skabe samspil med andre energiteknologier.

Danmark er internationalt førende inden for fjernvarme, fordi vi har en lang tradition for at indtænke energieffektivitet. Vi har således i mange år været verdensmestre i disciplinen kraftvarme, altså at undgå at smide spildvarme fra elproduktionen på de store kraftværker ud til fiskene og i stedet bruge den til at lune fødderne hjemme i stuerne. Vi har et energisystem, som kobler el og varme sammen på nær vis, så vi undgår unødvendig spild i videst mulig omfang. Det samme gælder for eksempelvis affaldsforbrænding.

Hvordan skal tingene nu helt præcist gøres i praksis i fremtiden? Det skal der analyseres tilbundsgående i, for vi skal have gjort tingene rigtigt - første gang - for ikke at kaste investeringskronerne ud til ingenting. Altså hvor vi ikke får hverken bedre, billigere eller grønnere energi, som kan være med til at skabe grøn vækst.

Jesper Koch
Udviklings- og analysechef, Grøn Energi

Men kan vi fortsat være verdensmestre, når fremtiden skal være helt grøn? I dag producerer de decentrale kraftvarmeværker eksempelvis kun ganske begrænsede mængder el.

Nye job i tusindvis
Hvordan skal tingene nu helt præcist gøres i praksis i fremtiden? Det skal der analyseres tilbundsgående i, for vi skal have gjort tingene rigtigt - første gang - for ikke at kaste investeringskronerne ud til ingenting. Altså hvor vi ikke får hverken bedre, billigere eller grønnere energi, som kan være med til at skabe grøn vækst.

Grøn Energi skal arbejde i dette felt. Vi hviler på de tre ben analyse, innovation og eksport. De tre ben matcher de krav, som samfundet stiller til energisektoren om at kunne gøre det hele mere effektivt, mere grønt og samtidig skabe vækst og arbejdspladser.

De massive investeringer kan skabe vækst for vores energivirksomheder og industri og dermed tusinder af nye jobs i Danmark som helhed, hvis vi gør de rigtige ting.

Ingen tilfældigheder
Grøn Energi vil med udgangspunkt i grundige analyser og brede samarbejder blive den nye platform, der skal være med til at understøtte en klog og smart omstilling af vores energisektor og fremme grøn og effektiv fjernvarme og fjernkøling.
Når der skal investeres så mange penge som 40-50 milliarder kroner, så går det ikke uden målrettede og solide analyser forud for beslutningerne. Vi kan ikke forlade os på tilfældigheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00