Debat

Morten Løkkegaard: Danmark skal belønnes mere for at sikre grøn energi til Europa

Når EU fordeler penge til støtte af den grønne omstilling, gives de udelukkende til de medlemslande, som klarer sig dårligst. Fordelingen skal i større grad tilfalde lande, der tager ansvar og udbygger grøn energi, skriver Morten Løkkegaard, Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget.

"Vi må og skal forstå, at vi ikke får en grøn
omstilling uden at have befolkningens opbakning – derfor skal der også være en gulerod, når
lokalbefolkningerne i nogle medlemslande gør en ekstra indsats," skriver Morten Løkkegaard.
"Vi må og skal forstå, at vi ikke får en grøn omstilling uden at have befolkningens opbakning – derfor skal der også være en gulerod, når lokalbefolkningerne i nogle medlemslande gør en ekstra indsats," skriver Morten Løkkegaard.Foto: Presse
Morten Løkkegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det skal kunne betale sig at gå forrest i den grønne omstilling – også for et land som Danmark.

Når EU i dag udbetaler støtte til medlemslandes grønne omstilling, er der fokus på at støtte de sorteste og mindst ambitiøse lande for at få dem med på vognen. Det er er fornuftigt, for vi skal have alle med.

Det er nobelt og solidarisk at sikre, at vi får alle med i den grønne omstilling. Men slagsiden er, at de mest ambitiøse lande ikke belønnes for deres indsats

Morten Løkkegaard (V)
EU-parlamentariker

Men for de grønne frontløbere, såsom Danmark, betyder det også, at der mangler et endnu klarere incitament til at fremme klima- og miljøtiltag til gavn for resten af EU. Og det er en fejl.

Gulerod til de gode

EU bør belønne de lande, som tager teten og går forrest. Vi må og skal forstå, at vi ikke får en grøn omstilling uden at have befolkningens opbakning – derfor skal der også være en gulerod, når lokalbefolkningerne i nogle medlemslande gør en ekstra indsats.

Helt konkret foreslår vi i Venstre, at der øremærkes en betydelig del af EU’s fond til at stimulere den grønne omstilling, Just Transition Fund, til de medlemslande, der leverer særligt store bidrag, når det kommer til udrulning af grøn energi.

I dag er Just Transition Fund udelukkende dedikeret til EU-landene, som klarer sig dårligst i klimakampen. Det er nobelt og solidarisk at sikre, at vi får alle med i den grønne omstilling.

Læs også

Men slagsiden er, at de mest ambitiøse lande ikke belønnes for deres indsats. Derfor skal vi booste incitamentet til at sætte den grønne omstilling op i højere gear. Særligt når det gælder om at udbygge vindmøller på land og vand, solceller og Power-to-X-anlæg, der er afgørende for at fremme en bæredygtig energiproduktion.

Kommunerne som inspiration

En incitamentsmodel på EU-niveau kunne med fordel følge logikken fra Danmark, hvor kommuner, der opsætter VE-anlæg, får en økonomisk gulerod til brug i lokalsamfundet. EU skal på samme vis økonomisk understøtte de medlemslande, som er nettobidragsydere, når det kommer til at sikre grøn energi i det europæiske elnet.

EU skal både hjælpe dem, der halter efter, og vi skal belønne dem, der går forrest

Morten Løkkegaard (V)
EU-parlamentariker

Kun gennem en hurtig og effektiv grøn omstilling kan vi få elektrificeret bilparken, sikret strømmen til varmepumperne og elektrificere vores industri. Alt sammen noget, som reducerer EU’s klimaaftryk og ikke mindst skal gøre os uafhængige af gas og olie fra fjendtlige stater og utilregnelige diktatorer som Putin.

Den grønne omstilling kommer ikke ad sig selv. Vi vil fortsætte det ambitiøse arbejde for at nå vores fælles klimamål. EU skal både hjælpe dem, der halter efter, og vi skal belønne dem, der går forrest. Det vil Venstre kæmpe for i Europa-Parlamentet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

MEP (V), næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024