Her er årets mest læste debatindlæg på Altinget Forsyning

Atomkraft dominerede på debatfronten på Altinget Forsyning i 2022. Men også indlæg om mulige løsninger på klimakrisen og udvidelse af elnettet trak clicks. Læs eller genlæs årets fem mest populære indlæg her.

Får danskerne udsigt til sådanne reaktorer i fremtiden? At dømme ud fra de mest læste debatindlæg på Altinget Forsyning, så er debatten om atomkraft i Danmark og EU noget af det, der er mest populært.
Får danskerne udsigt til sådanne reaktorer i fremtiden? At dømme ud fra de mest læste debatindlæg på Altinget Forsyning, så er debatten om atomkraft i Danmark og EU noget af det, der er mest populært.Foto: www.colourbox.com
Caroline Boas

Året er ved at runde af. Debatemnerne på Altinget Forsyning har i 2022 været bredt omkring, men blandt de mest populære af indlæggene fremgår særligt ét emne: atomkraft. Om det er mulighederne for at få energiformen i Danmark, eller om at fremme atomkraften i forbindelse med den grønne omstilling i EU, så er der rigeligt at debattere om emnet. 

Her er de fem mest læste debatindlæg på Altinget Forsyning i 2022:

 

Seaborg: Dan Jørgensen har ret – det giver ingen mening at diskutere A-kraft i Danmark

 

Foto: Dan Chung/Reuters/Ritzau Scanpix

Årets mest læste indlæg kommer fra Troels Schönfeldt, direktøren for den danske saltvandsreaktor virksomhed Seaborg. I indlægget bekræfter Schönfeldt den daværende klima-, energi- og forsyningsminiter Dan Jørgensen i - og fremlægger selv en række argumenter for - at atomkraft ikke skal være i Danmark.

"Vi skal ikke snakke om at bygge atomkraftværker i Danmark. Konventionel atomkraft er forbundet med en liste af alvorlige bekymringer, men man behøver kun få argumenter for at aflive drømmen om atomkraft i Danmark: i en dansk kontekst er det ikke konkurrencedygtigt med sol og vind, og det tager for lang tid at opføre."

Debatten om mulig atomkraft i Danmark blusede atter op i starten af 2022, da EU inkluderede energiformen i deres grønne taksonomi ved årsskiftet. 

Læs indlægget her.

Indlægget blev bragt den 30. marts 2022.

Grundfos og professor: Vi har allerede løsningerne på klimakrisen

 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

I starten af januar skrev Brian Vad Mathiesen, professor ved Aalborg Universitet, og Peter Trillingsgaard, daværende koncernkommunikationsdirektør i Grundfos, et samlet indlæg om klimaskrisens løsninger. Med nedslag i forskellige energiklider konkluderes det, at løsningerne er der, og de findes allerede.  

"I et sammenhængende energisystem med vedvarende energi har vi behov for at sektorerne spiller sammen. Med fjernvarmen som medspiller til elektrificeringen kan energisystemet modtage de store mængder el, som naturen bringer – nogle dage i store mængder og andre dage i mindre."

Læs indlægget her.

Indlægget blev bragt 3. januar 2022.

Forskere og ingeniør: Potentialet for atomkraft i Danmark skal have en mere helstøbt og åben vurdering

 

Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Atomkraft i Danmark var atter et populært emne i december 2022. Tre forskere og en ingeniør skriver i deres indlæg, at de gerne så vurderingen af atomkraft i Danmark som værende mere åben og helstøbt. De går kritisk til værks på resultaterne fra en nylig udgivet rapport, der er forfattet af 16 andre forskere, som konkludere, at atomkraft i Danmark ikke er realistisk på grund af tid og økonomien. Det er indlæggets fire afsendere dog uenig i. 

"Der er behov for en grundig vurdering af mulighederne for atomkraft i Danmark, hvor reelt forskellige scenarier tages i betragtning, og hvor både forsyningssikkerhed, prisstabilitet og miljøhensyn indgår i overvejelserne."

Læs indlægget her.

Indlægger blev bragt den 9. december 2022.

Elnetselskaber: Hvis elnettet skal fremtidssikres, må vi skrotte de forældede regler

 

Foto: Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

I kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine blev behovet for, at Danmark og Europa løsrev sig fra russisk gas stor. Et nødvendigt tiltag for at kunne gøre dette er, at udbygge elnettet.

I deres debatindlæg skriver tre elnetsleskaber, at det dog vil kræve en mere fremadskuende regulering, og at VE-producenters annoncerede egenbetaling for tilslutning godkendes, hvis det skal gå hurtigt med udbyggelsen.

"En af de helt store udfordringer er at få reduceret den tid, det tager at blive tilsluttet elnettet og få lokaliseret, hvor der er behov for at lave forstærkninger. Her kan vi som elnetselskaber gøre meget. Vi skal for eksempel have en bedre og tidligere dialog med kunderne, så vi får en bedre fornemmelse af, hvor og hvornår behovet for forstærkninger af nettet opstår."

Læs indlægget her.

Indlægget blev bragt den 22. april 2022.

Atomkraft Ja Tak: Dan Jørgensen saboterer andre landes drømme om en grøn fremtid

 

Foto: Foto: Suzanne Plunkett/Reuters/Ritzau Scanpix

Det femte mest populære indlæg tapper også ind i spørgsmålet om atomkraft. Denne gang er fokus i højere grad på dens forsyningsrolle i EU. Johan Christian Sollid, formand i foreningen Atomkraft Ja Tak skriver, at atomkraft kommer til at få en afgørende betydning i Europas omstilling til grøn energi. Det er både fornuftigt og økonomisk forsvarligt, og det burde den daværende danske klima-, energi- og forsyningsminister indse. 

"Det er en skændsel mod klimaet, at de store dagblade fortsætter med at smøre frygtmaskinens rustne tandhjul i stedet for at lytte til videnskaben."

Læs indlægget her.

Indlægget blev bragt den 19. januar 2022.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Schönfeldt

Medstifter og direktør, Seaborg
MSc, partikelfysik, Niels Bohr instituttet (2011), Ph. D, atom- og neutronfysik, DTU og ESS (2015)

Bent Lauritzen

Sektionsleder, DTU Fysik
Fysiker, KU

Johan Christian Sollid

Grundlægger og formand, Atomkraft Ja Tak
ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2020)

0:000:00