Her kan grundejere gå imod oversvømmelser

KLIMATILPASNING: Tredje og sidste rapport i Københavns Universitets fokus på klimatilpasning i danske kommuner undersøger borgernes bidragsmuligheder. Privat nedsivning kan gøre en forskel. Mulig åbning i diskussion om tilskud til faskiner.
Grundejere har en vigtig rolle ved kraftige skybrud. Ny rapport sætter fokus på husejernes handlemuligheder.
Grundejere har en vigtig rolle ved kraftige skybrud. Ny rapport sætter fokus på husejernes handlemuligheder.Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Borgerne skal både gøre det for deres egen skyld, fordi de sikrer boligen mod ubehagelige oversvømmelser samt øgede forsikringspræmier. Men det er også en fordel for kommunerne, hvis stadig flere borgere håndterer vandet på egen grund, fordi det giver mindre belastning på kloakkerne.

Katrine Rafn
Funktionsleder, Miljøministeriets task force for klimatilpasning
Grundejerne har også en rolle at spille i kampen mod oversvømmelse af kældre og kontorer.

Det dokumenterer en ny rapport fra Københavns Universitet med titlen "Klimatilpasning i de danske kommuner - grundejernes holdninger og praksisser". Rapporten er tredje bidrag i serien, hvor forskere fra Skov & Landskab afdækker facetter af den kommunale klimatilpasning.

I anden rapport fra foråret 2012 var konklusionen, at tekniske områder ofte taber til mere borgernære fokusfelter som børn og ældre, når budgetterne skal lægges.

"Alle nævner kampen om finansiering som et væsentligt problem, hvor klimatilpasning på kort sigt ofte bliver taberen," fastslog adjunkt Dorthe Hedensted Lund på baggrund af samtaler med en stribe af landets borgmestre.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00