Debat

Ingeniørerne: Tre skridt til flere grønne kompetencer

DEBAT: Den grønne sektor er ramt af mangel på kompetencer, og det skal vi rette op på – nu – hvis vi skal indfri potentialet for eksport af vand-, energi- og miljøydelser, mener Per Diget fra IDA. 

Foto: Dennis Lehmann / Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Diget
Formand for Ingeniørforeningens erhvervs- og vækstudvalg

Danmark har længe kunnet prale af at være førende inden for grønne teknologier, hvilket har resulteret i en forholdsvis stor eksport af grønne produkter og ikke mindst ført til en masse grønne jobs spredt udover hele landet. Eksporten af vand-, energi- og miljøydelser har været i god vækst siden 2010 – og potentialet er vokset år for år og vurderes til at fortsætte med at vokse.

Der er eksempelvis et stort potentiale for eksport af dansk cleantech til Kina, som i de kommende år ser ud til tegne sig for 40 procent af de globale investeringer i vedvarende energi. Ydermere har Kina et mål om, at 15 procent af det samlede kinesiske energiforbrug i 2020 skal komme fra ikke-fossile energikilder, og det betyder ordrer, der bare ligger og venter på at blive lagt hos – eksempelvis – danske virksomheder.

Desarmer bomben
Men grønne danske virksomheder kan ikke indfri potentialet, hvis der ikke er de rette kompetencer til rådighed til at løfte opgaverne. Og lige præcis dér ligger en tikkende bombe, der venter på at blive desarmeret.

Udbuddet af teknisk efter- og videreuddannelse skal i langt højere grad tage udgangspunkt i de teknologier, som danske virksomheder har brug for aktuelt og i fremtiden.

Per Diget
Formand for Ingeniørforeningens erhvervs- og vækstudvalg

Den grønne sektor er lige som flere andre brancher ramt af mangel på kompetencer – særligt blandt faglærte og højtuddannede med tekniske og naturvidenskabelige kompetencer. DI og IDA har opgjort, at Danmark kommer til at mangle over 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025.

Hvad skal vi gøre ved det? Her er tre konkrete bud:

1. Prioriter teknologi og naturvidenskab
Manglen på grønne kompetencer blev så sent som i sidste uge også fremhævet af Vækstteamet for Det Blå Danmark, som blandt andet anbefaler at øge optaget i de relevante uddannelser til blandt andet grøn energi til søs.

Vi kunne ikke være mere enige, for optaget på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser bør øges generelt – selvfølgelig uden at gå på kompromis med kvaliteten. Politikerne skal sørge for, at STEM-uddannelserne (Science, Technology, Engineering, Mathematics) er ordentligt finansieret i den kommende bevillingsreform.

De seneste år er det gået den forkerte vej, for universiteterne får flere penge for hver færdiguddannet kandidat inden for det humanistiske og samfundsvidenskabelige område og færre penge for hver færdiguddannet kandidat inden for det tekniske og naturvidenskabelige område, som universiteterne klækker ud.

Det er en fejlprioritering, der skal rettes op på.

2. Mere efteruddannelse
For de færdiguddannede viser det sig enormt vanskeligt at få relevant voksen- og efteruddannelse. Konkret oplever hvert femte IDA-medlem, at udbuddene ikke er tilstrækkelige blandt såvel private som offentlige aktører.

Udbuddet af teknisk efter- og videreuddannelse skal i langt højere grad tage udgangspunkt i de teknologier, som danske virksomheder har brug for aktuelt og i fremtiden.

IDA foreslår at afsætte en pulje til udvikling og udbud af teknisk efter- og videreuddannelse. Desuden bør voksen- og efteruddannelsessystemet i højere grad understøtte samarbejdet mellem de højtuddannede og de faglærte, ikke mindst i lyset af ’Industri 4.0’.

3. Virksomhedernes ansvar
Dimittendledigheden blandt nyuddannede med en teknisk og naturvidenskabelig uddannelse er forholdsvis høj i forhold til den generelle efterspørgsel på arbejdsmarkedet efter ingeniører og naturvidenskabelige medarbejdere.

Virksomhederne bør derfor i højere grad være bedre til at ansætte en nyuddannet og selv stå for at lære vedkommende op, såfremt den nyuddannedes uddannelse kun opfylder for eksempel 80 procent af virksomhedens oprindelige og ønskede førstevalg. 

Vi opfordrer derfor både Christiansborg, offentlige og private virksomheder til at tage udfordringen alvorligt, så vi sammen kan løfte denne samfundsopgave, der gavner både beskæftigelse, vækst og ikke mindst vores allesammens klima.  

Dokumentation

Den nye eksportstrategi

Visionen bag regeringens nye strategi er, at Danmark skal forblive foregangsland og udnytte sine styrkepositioner på energiområdet.

Eksporten af energiteknologi skal som minimum fordobles fra cirka 70 milliarder kroner i 2015 til over 140 milliarder kroner i 2030, ligesom Danmark fortsat skal være europamester i eksport af energiteknologi.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Diget

Formand, Erhvervs- og Vækstudvalget, IDA, Senior Project Manager, Niras
Maskiningeniør, M.Sc.

0:000:00