Jagten på genbrugsguld er drevet af pengepungen – ikke klimaangst

Flere og flere danskere vælger at købe brugt fremfor nyt, når de for eksempel skal have opfrisket garderoben. Det er simpelthen fordi, det er billigere, konkluderer en ny undersøgelse. Men det kan godt gavne klimaet alligevel. “Den ene udelukker ikke den anden,” siger forsker i bæredygtigt design. 

Ung kvinde til genbrugsmarked på Rådhuspladsen i København.
Ung kvinde til genbrugsmarked på Rådhuspladsen i København.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Line Høvik Søby

Danskerne er vilde med genbrug. Så vilde, at 89 procent af os har købt noget brug inden for det seneste år. 

Det viser en ny undersøgelse udført af Folkekirkens Nødhjælp og Epinion. 

Og hører du til de 11 procent, der aldrig køber brugte varer, så er det muligvis, fordi du ikke gør det som et aktivt valg, siger forskningsleder og lektor i bæredygtigt design ved Aalborg Universitet Linda Nhu Laursen. 

“Vi har aldrig mødt nogen fra gruppen, der ikke køber brugt, i vores forskning. Ofte tænker folk ikke, at det også gælder for eksempel biler, både og møbler."

Prisen trumfer klimaargumentet 

Ifølge undersøgelsen køber danskerne genbrug i overvejende grad på grund af den lave pris, og ikke for at være klimabevidste.  

Det er ikke overraskende, vurderer Linda Nhu Laursen. 

Bare fordi man køber genbrug for prisens skyld, kan det godt gavne klimaet oveni – den ene udelukker ikke den anden.

Linda Nhu Lauersen
Lektor i bærdygtigt design, Aalborg Universitet

“Historisk set har forskningen vist, at den brede befolkning først og fremmest køber genbrug på grund af prisen. Men opmærksomheden på den klimamæssige del er steget hen over de seneste 3-5 år,” siger hun, og slår fast, at uanset motivationen, så er det godt for klimaet at købt brugt: 

“Bare fordi man køber genbrug for prisens skyld, kan det godt gavne klimaet oveni – det ene udelukker ikke det andet.” 

I undersøgelsen havde respondenterne mulighed for at vælge flere svar, når det gjaldt motivation bag køb af genbrug. Det betyder, at folk godt kan have både klimaet og prisen for øje, når de vælger de brugte varer. 

Og det kan være på grund af et skift i holdningen til genbrug, forklarer Linda Nhu Laursen. Hvor det før kan have været pinligt, fordi man måske ikke havde mange penge, kan genbrug i dag være et symbol. 

“Det kan være en måde at sende et signal på - for eksempel at man klæder sig klimabevidst eller at man går op i godt håndværk, når det kommer til møbler.” 

EU-lov vil gøre forskel 

Der er flere EU-love - både på vej og implementeret – der alle vil regulere både borgernes og producenternes forbrug af blandt andet tøj.

Fakta

Danskernes genbrugsvaner i tal 

  • 74 procent køber genbrug for at spare penge. 
  • 39 procent køber genbrug for at være klimansvarlige. 
  • 85 procent af danskerne køber genbrug ofte, indimellem eller sjældent. 
  • 21 procent køber ofte genbrug.
  • 11 procent har slet ikke købt genbrug det seneste år. 
  • 29 procent har købt mere end normalt. 

En af lovene gør det dyrere for tøjmærkerne at producere tøj, der er meget klimabelastende – for eksempel tøj i polyester, der er lavet af plastik. 

Det ser Linda Nhu Laursen frem til på klimaets vegne. 

“Jeg tror det leder til, at fast fashion-mærkerne vil begynde at producere tøj i bedre kvalitet, der holder længere. I sidste ende kan det lede til, at forbrugerne køber mindre nyt tøj, fordi deres gamle er i bedre kvalitet,” siger hun. 

Linda Nhu Laursen håber, at de nye EU-love vil lede til, at danskerne handler mere i genbrug, og gør mere for at reparere fremfor at købe nyt. 

En af de nye love trådte i kraft den 1. juni, med et krav om, at alt tekstilaffald nu skal sorteres. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00