Debat

K: Regeringens tøven sætter Danmark bagud i kapløbet om fremtidens bæredygtige energi

Konservative ønsker en klar national strategi, der kan understøtte samarbejdet mellem forskning i power-to-x-teknologi og relaterede virksomheder. Vi vil skabe de rette politiske rammevilkår for branchen, så vi kan udnytte vores fordelagtige position, skriver Katarina Ammitzbøll. 

Det er som om, at regeringen har glemt, at en målsætning i sig selv ikke er klimahandling – men kun et pejlemærke for, hvor vi skal hen, skriver Katarina Ammitzbøll.
Det er som om, at regeringen har glemt, at en målsætning i sig selv ikke er klimahandling – men kun et pejlemærke for, hvor vi skal hen, skriver Katarina Ammitzbøll.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har brug for en Power-to-X-strategi med det samme.

Power-to-X - som er teknologi, der kan omdanne grøn energi til flydende brændstof - er en afgørende forudsætning for at nå klimalovens målsætninger i 2030 og ikke mindst at gøre os helt fri af fossile brændsler i 2050.

Alligevel sidder regeringen på hænderne. En egentlig dansk strategi har alt for lange udsigter. Det er ikke godt nok. Vi skal bruge en strategi nu. Selv Polen har allerede vedtaget en strategi, og vi er for længst overhalet indenom af lande som Frankrig og Tyskland.

Som Mads Nipper, CEO i Ørsted, spidst bemærkede i et oplæg til Folketingets Klima, Energi og Forsyningsudvalg, sidder vi fortsat ved tegnebrættet, mens andre europæiske lande er ved at lancere store flagskibsprojekter.  

På grund af regeringens sløve tempo er vi gået bagud af dansen.

Det er som om, at regeringen har glemt, at en målsætning i sig selv ikke er klimahandling – men kun et pejlemærke for, hvor vi skal hen. Derfor har vi akut brug for en strategi for, hvordan forskning og forretning med den nye energiteknologi skal underbygges, så Danmark kan gøres grønnere og rigere.

Erhvervslivet er klar 
Vi skal se at komme i gang. Men ikke bare med en strategi, men også igangsætte værdikæde-projekter inden for forskellige sektorer – tung landtransport, skibsfart – hvor industrien selv allerede er kommet langt og flytransport og deltage i IPCEI-projekter.  

I Danmark har vi ekstremt gode forudsætninger for at gå forrest i videreudviklingen af Power-to-X-teknologi. Vi har muligheden for at være en bæredygtig inspiration for resten af verden, ligesom teknologien kan blive en god forretning for Danmark. 

Vi skal fra politisk side sikre klare retningslinjer, større investeringer, opbygge globale og nationale partnerskaber om bæredygtig innovation.

Katarina Ammitzbøll (K)
Energi- og forsyningsordfører

Faktisk er erhvervslivet allerede klar, og derfor ønsker vi i Konservative en klar national strategi, der kan understøtte samarbejdet mellem forskning i Power-to-X-teknologi og relaterede virksomheder. Vi vil skabe de rette politiske rammevilkår for branchen, så vi kan udnytte vores fordelagtige position.

Danmark er allerede førende inden for vindenergi. Det er på tide at udvide porteføljen. 

Kan levere afgørende bidrag 
Power-to-X-teknologien er udset til at blive et afgørende bidrag til den grønne omstilling, hvis vi vil nå vores målsætning på 70 procents reduktion af CO2-udslip i 2030. Og teknologien har bred opbakning i både industrien, forskningsverden, i Europakommissionen og blandt danske politikere.

For den danske forskning i emnet er allerede i verdensklasse. Det har jeg oplevet ved selvsyn ved besøg hos både Force Technology i Brønshøj og på DTU. Her arbejder man på, at Power-to-X – samt batterier og termisk lagring – kan blive funktionsdygtig energiteknologi, der kan løfte de danske klimamål. 

Teknologien er stadig ung. Der er brug for videre forskning i materialer. Det skal undersøges, hvordan den kan gøres mere holdbar og robust, ligesom vi bør overveje genbrug af materialer og dermed understøtte en cirkulær økonomi.

Regeringen tøver
I dag er teknologien endnu for kostbar til at kunne erstatte fossile brændstoffer. Men er det så naivt, at forestille sig, at Power-to-X er en realistisk løsning? Bestemt ikke.

Men det er naivt at tro, at den med regeringens nuværende, tøvende engagement vil blive til den danske succeshistorie, som den har potentiale til at blive.

I februar blev vi enige om at etablere en helt ny og bæredygtig energiø i Østersøen. Det er ekstremt glædeligt, og det er meningen, at man på sigt vil udnytte Power-to-X-teknologi til at udvinde grønt brændstof med strøm fra øen. Det er en god målsætning, men hvordan når vi den? 

Vi skal fra politisk side sikre klare retningslinjer, større investeringer, opbygge globale og nationale partnerskaber om bæredygtig innovation og, i samarbejde med EU, opstille vilkår, der skubber det europæiske marked i en grøn retning. 

Det er alt sammen nødvendigt, hvis vi igen vil forrest i den grønne sprint mod den teknologiske målstreg, hvor bæredygtighed, økonomisk vækst og nye, danske arbejdspladser ligger og venter. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katarina Ammitzbøll

Fhv. MF (K), fhv. FN diplomat
cand.scient.soc. (RUC 1997), LLM, Master international jura (Warwick University 2004-2005).

0:000:00