Debat

Microsoft: Grøn tech kræver indsats fra både virksomheder og myndigheder

DEBAT: Digitaliseringen giver et CO2-aftryk, som skal adresseres. Virksomheder skal levere på løftet om grøn tech, men der er også brug for, at myndighederne stiller grønne krav i blandt andet udbud, skriver Nana Bule fra Microsoft.

Med et stigende internetforbrug og medfølgende stigende CO2-aftryk er vi tvunget til at handle, skriver Nana Bule.
Med et stigende internetforbrug og medfølgende stigende CO2-aftryk er vi tvunget til at handle, skriver Nana Bule.Foto: Pressefoto/Microsoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nana Bule
Administrerende direktør, Microsoft Danmark

Vores brug af internettet sætter i dag et CO2-aftryk, der er lige så stort som flytrafikkens.

Og intet tyder på, at vi vil bruge mindre tid på streaming eller lagre mindre data i fremtiden.

Derfor er vi tvunget til at handle. Ansvaret ligger først og fremmest hos os, som udvikler og stiller teknologien til rådighed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Derfor forpligter Microsoft sig til at sikre, at den teknologiske udvikling bliver grøn.

Vores fulde CO2-aftryk skal slettes
I januar annoncerede vi en strategi for, hvordan vi vil eliminere vores globale CO2-aftryk, som i dag er 16 millioner ton om året:

Vi bør branche og myndigheder imellem – som et første skridt – kigge på, hvordan vi laver en mærkningsordning for grøn teknologi.

Nana Bule
Administrerende direktør, Microsoft Danmark

I 2025 vil vi være CO2-neutrale, i 2030 vil vi være CO2-negative, og i 2050 skal hele vores CO2-aftryk, siden vi blev stiftet i 1975, være slettet.

Det er en kæmpe opgave, som kræver omlægninger i hele vores værdikæde.

Det kan jeg ikke redegøre fuldstændigt for her, men jeg vil lave et nedslag, som er centralt for at forstå teknologiens CO2-aftryk: internettets elforbrug.

Internettets voksende CO2-aftryk skyldes en stadig stigning i efterspørgslen på computerkraft og lagring af data. Ved udgangen af 2010’erne var der 25 gange flere digitale data, end da årtiet startede.

Det kræver strøm at lagre og analysere data, og om 10 år forventer Klimarådet, at Danmarks datacentre vil have øget det samlede elforbrug med 17 procent.

Det understreger behovet for at gå nye veje for at reducere teknologiens CO2-aftryk. Dem skal vi gøre det let at vælge. Og vi skal turde forpligte os på at vælge dem.

Vi kan sørge for, at den el, datacentrene bruger, er grøn og kommer fra vedvarende energikilder som for eksempel vind eller sol.

I vores naboland, Sverige, er Microsoft ved at etablere det første datacenter, der udelukkende får strøm fra 100 procent vedvarende energikilder.

Læs også

Det samme vil vi kunne gøre i Danmark i takt med udbygningen inden for havvind og den fortsatte driftssikkerhed i vores elnet.

Samtidig skal vi give mulighed for at udnytte den store mængde overskudsvarme, som datacentrene i dag producerer, til opvarmning.

Det kræver, at man fra politisk hold fjerner afgifterne på overskudsvarme, som ellers vil gå til spilde. Vi skal skabe incitamenter til at bruge overskudsvarmen fornuftigt – ellers begrænser vi den grønne omstilling.

Det grønne valg skal være nemt
En væsentlig forudsætning for, at teknologien kan blive grønnere, er også, at virksomheder og forbrugere har mulighed for at tilvælge grønne teknologiske løsninger.

Det skal ganske enkelt være nemmere for forbrugere og virksomheder at se teknologiens CO2-aftryk, så de kan træffe det klimabevidste valg. Det kræver en gennemsigtighed, der ikke er til stede i dag, og som Danmark med fordel kan gå forrest for at skabe.

Lige nu arbejdes der på en mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse.

Vi bør branche og myndigheder imellem – som et første skridt – kigge på, hvordan vi laver en mærkningsordning for grøn teknologi, så for eksempel store offentlige udbud i fremtiden kan stille krav til udbydernes CO2-aftryk, på samme måde som de stiller krav til økonomi og pris.

I Microsoft er vi klar til at løfte vores ansvar for at gøre teknologien grøn, så vi alle, med god samvittighed kan nyde de muligheder, som digitaliseringen byder os.

Men vi kan ikke lykkes med det alene.

Vi har brug for klog, grøn regulering, som sikrer, at den teknologiske udvikling sker på forsvarlig vis.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00