Debat

DI: Brug data til at sikre den grønne omstilling

DEBAT: Data, kunstig intelligens og IoT kan spille en nøglerolle i at sikre grøn omstilling af energisystemet. Det kræver stærke samarbejder mellem startups, forsyningsselskaberne og etablerede grønne virksomheder, mener DI.

Et af tech-branchens største bidrag til grøn omstilling ligger i bedre udnyttelse data, kunstig intelligens og Internet of Things (IoT) på tværs af sektorer, skriver Christian Hannibal.
Et af tech-branchens største bidrag til grøn omstilling ligger i bedre udnyttelse data, kunstig intelligens og Internet of Things (IoT) på tværs af sektorer, skriver Christian Hannibal.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Hannibal
Digitaliseringspolitisk chef, DI

Før COVID-19 lagde store dele af vores samfund ned, var vi i gang med en historisk udviklingsproces.

Bæredygtighed og grøn energi var i dén grad kommet på alles læber, og erhvervslivet stod klar til at levere på de grønne løsninger, som kræves for at lykkes med regeringens målsætning om en reduktion af CO2-udledninger på 70 procent.

I mellemtiden har coronakrisen ryddet bordet og ændret vores fokus.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hvor klimakrisen for blot et par måneder siden fyldte rigtig meget i medierne, er det nu en mere akut sundhedskrise og en medfølgende økonomisk krise, der tager plads. Og det med rette.

Men nu, hvor samfundet begynder på en langsom genåbning, og vi står med en økonomi, som har brug for livreddende førstehjælp, må vi tænke klogt.

Hvis vi skal skabe en total grøn omstilling af vores energisystem, bliver vi derfor nødt til at udvikle nye digitale løsninger, som kan gøre elnettet mere fleksibelt. 

Christian Hannibal
Digitaliseringspolitisk chef, DI

Lad os benytte situationen til at investere i fremtidens grønne løsninger. 

Vi skal forestille os, hvor Danmark skal finde vækst i fremtiden, og sætte fælles kræfter ind på at finde løsninger på de klimaudfordringer, vi fortsat står over for.

Smart brug af data
Danmark har heldigvis rigtig gode forudsætninger for at skabe et solidt, stabilt og fleksibelt energisystem, der bygger på stærke teknologiske løsninger og smart brug af data.

Men det kræver samarbejde på tværs af sektorer og udvikling af nye grønne tech-løsninger.

Produktionen af strøm fra vedvarende energikilder er ikke jævn hen over døgnet. Det foregår, når vinden blæser og solen skinner.

Hvis vi skal skabe en total grøn omstilling af vores energisystem, bliver vi derfor nødt til at udvikle nye digitale løsninger, som kan gøre elnettet mere fleksibelt. Energiforbruget skal fordeles henover døgnet, og der skal skabes løsninger til at lagre energi, som kan bruges i perioder med spidsbelastning. 

Men hvordan kommer vi derhen? Et af tech-branchens største bidrag til den grønne omstilling ligger i at blive bedre til at udnytte data, kunstig intelligens og Internet of Things (IoT) på tværs af alle sektorer.

Danske hjem er koblet på nettet
Her havde Danmark allerede inden coronakrisen et forspring. Danskerne er nemlig i front, når det gælder brug af såkaldte ’smart home’-produkter, dvs. internetopkoblede køleskabe, fjernsyn, alarmsystemer, musikafspillere, elpærer, robotstøvsugere og -plæneklippere.

Disse produkter hører ind under kategorien Internet of Things (IoT), og tal fra Danmarks Statistik viser, at 23 procent af danskerne har brugt IoT-produkter i hjemmet inden for de seneste tre måneder.

Det gør Danmark til nummer ét i Europa, når det gælder brug af smart home-produkter. Til sammenligning har kun 9 procent af henholdsvis Frankrigs og Tysklands befolkning brugt produkterne i samme tidsperiode.

Danskerne har altså taget IoT-produkterne til sig i private hjem, men IoT har langt større potentiale end smartere rengøring og musikforbrug.

Især i energisektoren er fremtidsudsigterne for smart brug af data, kunstig intelligens og IoT nemlig særdeles gode.

Hvis vi sikrer adgang til al den offentlige forbrugs- og produktionsdata, der bliver genereret, kan digitale virksomheder i langt højere grad end i dag opfinde de nye løsninger, som skal til for at opnå et Danmark, der er 100 procent drevet af grøn energi.  

Nye investeringer kan bidrage til miljøet
Vi kan skyde en genvej til at nå regeringens ambitioner om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

Det kræver et stærkt samarbejde på tværs af energisystemet, hvor større energi- og forsyningsvirksomheder samarbejder med tech-startups, som kan bidrage med innovative idéer til intelligent brug af data i vores energisystem.

Derfor tog DI for et par måneder siden, sammen med medlemsvirksomheder inden for både energi, forsyning og det digitale, initiativ til at etablere et Green Tech Lab, som skal styrke vækstlaget blandt grønne virksomheder ved at fremme samarbejdet mellem startups og de etablerede virksomheder.

Dette Green Tech Lab er kun blevet mere relevant i løbet af den seneste tid, hvor genopretningen af vores samfundsøkonomi kræver nye investeringer.

Hvis det lykkes danske virksomheder at skabe nye, databaserede og digitale forretningsmodeller, som reducerer energiforbrug og sikrer energieffektivisering på tværs af samfundet, kan det betyde, at både miljøet og vores økonomi kommer til at stå stærkere efter krisen.

På sigt kan investeringerne endda bidrage til, at også andre lande vil efterspørge grønne løsninger fra Danmark og på den måde munde ud i et nyt grønt eksporteventyr.

Verden har behov for grønne løsninger, og de kan lige så godt være ”made in Denmark”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Hannibal

Politisk chef, TikTok Danmark
cand.scient.pol.

0:000:00