Debat

IDA: Vi skal stille klimakrav til datacentre

DEBAT: Flere digitale løsninger og øget brug af data er energikrævende. I Danmark bør vi stille store krav til energiforbruget på datacentrene, skriver Thomas Damkjær Petersen fra IDA.

Apples nye datacenter i Foulum nord for Viborg.
Apples nye datacenter i Foulum nord for Viborg.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Damkjær Petersen
Formand for Ingeniørforeningen, IDA, og medlem af TeknologipagtRådet

Den øgede brug af data har for alvor sat sit præg på den samlede globale CO2-belastning.

Datacentrene rundt om i verden udleder nu, hvad der svarer til en udledning på to procent af verdens CO2.

De er dermed rykket op på siden af den mængde CO2, som den samlede globale flytrafik udleder.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er en meget hurtig udvikling set i lyset af, hvor længe vi har kendt til de to sektorer, og tager vi ikke udviklingen seriøst, vil miljøbelastningen fra informations- og kommunikationsteknologierne (IKT) stige til 14 procent af verdens emissioner frem mod 2040.

Mens en flyrejses høje CO2-belastning efterhånden er gået op for de fleste, er der ikke mange, der tænker over klimabelastningen, når de surfer på de sociale medier eller streamer det nyeste Netflix-fix.

Et smertensbarn i den store ligning er datacentrene rundt om på kloden. De står for et enormt energiforbrug. 

Thomas Damkjær Petersen
Formand for Ingeniørforeningen, IDA, og medlem af TeknologipagtRådet

Nye generationer streamer, før de foretager deres første flyrejse, og både i privatlivet og i erhvervslivet er smartere løsninger med til at gøre livet lettere.

Denne udvikling kan vi ikke stoppe – og den skal vi heller ikke stoppe.

Der skal tænkes smart politisk
Der er nemlig også store potentialer i brug af data, der er til direkte gavn for miljø og klima. Mange af løsningerne på klimaudfordringerne vil nemlig kræve en øget brug af teknologi og data.

Derfor skal vi ikke være forskrækkede, men i stedet arbejde målrettet på at blive klogere og udvikle smartere teknologiske løsninger, der tager de nødvendige hensyn, så ikke klimaet står tilbage som den store taber.

Ud over at ingeniører, it-professionelle og naturvidenskabeligt uddannede alle skal medvirke til, at nye produkter og løsninger bliver mindre CO2-belastende, skal der også tænkes smartere fra politisk hold, så der stilles de nødvendige krav til produkter og ydelser.

Brugen af data vil ikke blive mindre med tiden. Sensorer i bygninger, der skal sikre intelligent forbrug, og førerløse elbusser og elbiler, som skal sikre klimavenlig transport, er ikke længere overdreven science fiction. Det er virkelighed.

Disse og mange andre tiltag vil kræve et stort forbrug af data, men vil på den anden side sikre en lavere klimabelastning i andre tunge sektorer.

Desuden vil antallet af private internetbrugere på verdensplan stige, hvilket også vil have et solidt aftryk på den samlede klimabelastning.

Stil krav til datacentre
Et smertensbarn i den store ligning er datacentrene rundt om på kloden. De står for et enormt energiforbrug.

Streaming, mails, gaming og cloudløsninger er forbundet med disse datacentre, der samlet står for et meget stort energiforbrug. De gigantiske centre, hvor Fortnite, Facebook og Netflix har deres data liggende, skal gøres til aktive medspillere i den grønne omstilling.

Her bør vi i Danmark som minimum stille store krav til energiforbruget fra disse centre og sikre, at en stor del af energiforbruget kommer fra vedvarende energikilder – ligesom vi skal sikre, at den store overskudsvarme fra centrene bliver brugt i det omfang, det er muligt.

Europa-Kommissionen har netop fremlagt en vision for et digitalt Europa, og også her er der fokus på at gøre datacentrene og hele IKT-infrastrukturen klimaneutral.

En ambitiøs målsætning, som vi kun kan bakke op om.

Det er samtidig en målsætning, som danske ingeniører, it-professionelle og naturvidenskabeligt uddannede vil kunne bidrage med at realisere, og som dermed vil gavne både dansk erhvervsliv og klimaet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Damkjær Petersen

Bestyrelsesformand, Engineer The Future, formand, Sirikommissionen 4.0
civilingeniør (DTU 1981)

0:000:00