Debat

Nature Energy: Flere biogasanlæg skal bygges for at nå klimamålet

For at nå vores klimamål skal en større del af landbrugets biomasser, madaffald og andet biologisk affald laves til klimavenlig biogas. En øget biogasproduktion bør stå højt på listen over virkemidler hos partierne, der forhandler om helhedsplanen for landbruget, skriver Peter Gæmelke.

For at nå vores klimamål, skal en større del af landbrugets biomasser laves til klimavenlig biogas, skriver Peter Gæmelke.
For at nå vores klimamål, skal en større del af landbrugets biomasser laves til klimavenlig biogas, skriver Peter Gæmelke.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Peter Gæmelke
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lige nu sidder minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) og forhandler med Folketingets partier om en helhedsplan for landbruget.

Forhandlinger, som ministeren har kaldt både "komplekse" og "udfordrende", hvis landmanden, slagterimedarbejderen og den unge klimabevidste skal tilgodeses.

En ting er sikker: Hvis vi skal nå det ambitiøse klima- og miljømål om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030, er det helt afgørende, at vi får landbruget med i den grønne omstilling.

I Danmark har vi et af de mest bæredygtige og innovative landbrug i verden, som allerede er langt med brugen af grønne virkemidler. Det er produktionen af klimavenlig biogas et godt eksempel på.

Når landmanden sender dybstrøelse, halm og gylle fra sin husdyrproduktion videre til det lokale biogasanlæg og blander det med biologisk affald, laver vi det til CO2-neutral biogas til gasnettet og sender gyllen retur til landmanden renset for drivhusgasser som grøn gødning.

Biogas er win-win
Biogas er dermed allerede i dag et vigtigt virkemiddel til at reducere landbrugets og samfundets klimabelastning.

Ved at bygge biogasanlæg kan vi fremtidssikre både CO2-reduktioner og en mere bæredygtig fødevareproduktion, mens vi skaber vigtige, lokale produktions-arbejdspladser.

Peter Gæmelke
Bestyrelsesformand, Nature Energy

Klimapartnerskabernes og videnskabens anbefalinger er klare: For at nå vores klimamål skal en større del af landbrugets biomasser, madaffald og andet biologisk affald "renses" i biogasanlæg og laves til klimavenlig biogas til gavn for samfundet. For at det kan ske, skal der bygges flere biogasanlæg i Danmark.

Biogas er på flere måder en "win-win"-teknologi – både for klimamålet og landbrugssektoren. Når gyllen er blevet afgasset i biogasproduktionen, kommer der en grønnere og mere bæredygtig gødning retur, som landmændene kan bruge på markerne, når danskernes fødevarer skal produceres.

Det skaber en vigtig recirkulering af næringsstoffer og er et stærkt eksempel på cirkulær økonomi, som både gavner landbruget og de klimabevidste danskere, som har blikket rettet mod opfyldelsen af det ambitiøse 70 procent klimamål.

Biogas gavner klima og fødevareproduktion
Klimakrisen er på mange måder en global udfordring.

Samtidig vokser klodens befolkning, og der kommer hele tiden flere mennesker til. I 2011 passerede vi syv milliarder mennesker på verdensplan – og i 2021 er vi over 7,8 milliarder mennesker i alt, der skal have mad på bordet.

Hvis landmanden trækker propperne i gyllekanalerne oftere end i dag, og sender gyllen afsted til et biogasanlæg, kan den årlige udledning af drivhusgasser fra en række danske svinestalde reduceres med op til 35 procent.

Peter Gæmelke
Bestyrelsesformand, Nature Energy

Det stiller store krav til fødevareproduktionen, og det understreger behovet for, at der investeres i grønne løsninger, som kan bidrage til at gøre vores landbrug og fødevareproduktion bæredygtigt her og nu.

I Danmark er vi pionerer inden for biogas, og vi har allerede i dag nogle af verdens største biogasanlæg på dansk jord. Samtidig rummer biogasanlægget et enormt potentiale i produktionen af fremtidens grønne Power-to-X brændstoffer.

Her vil den rene CO2 i fremtiden kunne kombineres med grøn overskudsstrøm og hermed levere endnu mere klimavenlig biogas til gavn for den grønne omstilling og klimamålene. Så når andre lande undersøger mulighederne for at producere biogas, er det udviklingen her i landet, der kigges mod.

Her er landbruget som en stor leverandør af biomasse til biogasanlæggene en vigtig del af biogasligningen. Det betyder, at mens Danmark går forrest for at skabe en mere bæredygtig fødevaresektor, går vi også forrest i arbejdet med de grønne teknologier, der skal hjælpe landbruget og samfundet i mål med den grønne omstilling.

Biogas bør stå højt på listen over virkemidler
Ved at bygge biogasanlæg kan vi fremtidssikre både CO2-reduktioner og en mere bæredygtig fødevareproduktion, mens vi skaber vigtige, lokale produktionsarbejdspladser. På den måde går den grønne omstilling med biogas hånd i hånd med økonomisk vækst og jobskabelse, særligt i landdistrikterne.

Biogas er et virkemiddel, der med det samme kan gøre en mærkbar forskel. Et forskningsprojekt, præsenteret af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i januar 2021, viser et stort klimapotentiale i at sende gylle hurtigt videre til biogasproduktion.

Hvis landmanden trækker propperne i gyllekanalerne oftere end i dag og sender gyllen afsted til et biogasanlæg, kan den årlige udledning af drivhusgasser fra en række danske svinestalde reduceres med op til 35 procent.

Derfor bør øget biogasproduktion stå højt på listen over virkemidler hos partierne, der lige nu forhandler om helhedsplanen for landbruget.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00