Debat

Niras: Et robust elnet i fremtiden kræver, at vi inddrager flere aktører i udbygningen

Vi skal have flere aktører på banen i udbygningen af et fremtidssikret robust og pålideligt elnet. Ellers kan vi ikke accelerere den grønne omstilling i et marked, der er præget af mangel på arbejdskraft, skriver Preben Jørgensen.

To væsentlige udfordringer træder tydeligt frem i forbindelse med udbygningen af vores elnet. For det første mangel på arbejdskraft. For det andet udfordringer med at få komponenter, skriver Preben Jørgensen. 
To væsentlige udfordringer træder tydeligt frem i forbindelse med udbygningen af vores elnet. For det første mangel på arbejdskraft. For det andet udfordringer med at få komponenter, skriver Preben Jørgensen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Preben Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en moderne verden, hvor teknologi og infrastruktur spiller en afgørende rolle, er sikker elforsyning essentiel for et velfungerende moderne samfund. Uden strøm bryder vores dagligdag simpelthen sammen, da alt fra belysning og opvarmning til kommunikation og industrielle processer afhænger af elektricitet.

Den hastige udvikling inden for udbygning med vedvarende energikilder og den stigende bevidsthed om behovet for at reducere vores afhængighed af fossile brændstoffer har ført til et øget fokus på nødvendigheden af at udbygge det danske elnet.

Flere har peget på, at det sandsynligvis kræver investeringer på mere end 100 milliarder kroner i løbet af de næste ti år. Det er enorme investeringer i at fremtidssikre det danske elnet og svarer til noget, der ligner fire Storebæltsforbindelser i anlægsinvesteringer.

Udfordringer forbundet med udbygningen

To væsentlige udfordringer træder tydeligt frem i forbindelse med denne omstilling. For det første mangel på arbejdskraft. For det andet udfordringer med at få komponenter.

Den grønne omstilling af vores elforsyning er af afgørende betydning for at bekæmpe klimaforandringer og skabe en bæredygtig fremtid. Dette kræver en fælles indsats fra forskellige aktører.

Preben Jørgensen
Ekspertisechef, Niras

Den første udfordring gælder hele vejen fra ingeniører til dem, der står for den fysiske udførelse af projekterne.

At opgradere og udbygge elnettet kræver en bred vifte af specialiserede færdigheder og ekspertiser. Uddannelse og træning af tilstrækkeligt personale er afgørende for at sikre en hurtig og effektiv udbygning af elnettet inklusive at flytte arbejdskraft til at hjælpe med at udbygge elnettet.

Den anden udfordring med mangel på komponenter gælder forskellige former for elektrisk udstyr som transformere, koblingsudstyr og kabler.

Produktionen af komponenterne vil uden tvivl internationalt blive øget de kommende år, men man skal her huske, at det ikke kun er i Danmark, at der sker en massiv omstilling mod et grønnere samfund. Derfor er der internationalt fokus på denne flaskehals.

Øget tilgang til arbejdskraft

Lad os sætte fokus på udfordringen ved mangel på arbejdskraft og i et dansk perspektiv.

Her er min påstand, at store X er større end lille x. Lille x symboliserer den måde, som vi gør det i dag med udbygning af elnettet, det vil sige drevet af Energinet TSO, der er 100 procent ejet af staten og de cirka 50 elnetselskaber, som har gjort det godt og sikret et velfungerende elnet.

Ved at tackle udfordringerne med mangel på arbejdskraft gennem en bred deltagelse i udbygningen kan vi accelerere opbygningen af et robust og pålideligt elnet. 

Preben Jørgensen
Ekspertisechef, Niras

Disse selskaber er en slags monopoler og har været vant til igennem mange år at stå for at planlægge, styre og udbygge elnettet fra de højeste spændingsniveauer på 400 kilovolt, som en slags supermotorveje, og hele vejen ned til distributionsnettet på 0,4 kilovolt, som forsyner private husholdninger med elektricitet. Man kunne simplificere den form for fremdrift med et lille x.

Store X symboliserer, at vi inddrager endnu flere aktører i at styre og udbygge det fremtidige elnettet, det vil sige aktører uden for de klassiske organisationer som Energinet og elnetselskaberne.

Denne bredere inddragelse vil bidrage til en øget tilgang til arbejdskraft til at styre og udbygge af elnettet. Den overordnede planlægning skal dog fortsat forblive hos Energinet og netselskaberne for at sikre ensartethed og optimal samfundsmæssig planlægning af udbygning af elnettet.

Lanceringen af "Net til tiden" med de syv initiativer fra Energinet, Green Power Denmark og netselskaber er også et bevis på, der er behov for at gøre noget. Dermed repræsenterer store X er større end lille x, og det kan ske uden at øge kompleksiteten, idet vi i Danmark er vant til at samarbejde på tværs af organisationer.

Træk på aktørers ekspertise

En ny tilgang med flere aktører på banen vil sikre, at styringen og udbygningen af elnettet sker på tværs af forskellige kompetencer og erfaringer.

Ved at inddrage eksempelvis de rådgivende ingeniører kan man trække på deres ekspertise og viden inden for ingeniørarbejde og infrastruktur og dermed bidrage til at øge de mest effektive og bæredygtige løsninger for udbygningen af elnettet.

Læs også

Den grønne omstilling af vores elforsyning er af afgørende betydning for at bekæmpe klimaforandringer og skabe en bæredygtig fremtid. Dette kræver en fælles indsats fra forskellige aktører.

Ved at tackle udfordringerne med mangel på arbejdskraft gennem en bred deltagelse i udbygningen kan vi accelerere opbygningen af et robust og pålideligt elnet. Et sådant elnet skal være i stand til at imødekomme den hastigt stigende efterspørgsel og sikre en bæredygtig fremtid for kommende generationer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Preben Jørgensen

Ekspertisechef, Niras
civilingeniør, ph.d. i elforsyning og HD/O

0:000:00