Analyse af 
Elisabeth Bergskaug

Norge forsøger at være en klimavenlig olienation, men presset på oliepolitikken stiger

Det er ikke muligt at nå klimamålet i 2050 uden en plan for at udfase olie og gas, ifølge Norges Klimaudvalg 2050. Alligevel vil Støre-regeringen hverken udarbejde en plan eller afblæse klimamålet. Kløften mellem klimapolitik og oliepolitik vokser i takt med de alvorlige klimaforandringer og det stigende internationale pres.

Norge kan næppe kaldes et af de mest klimaambitiøse lande i verden, når regeringen tager hensyn til olie- og gasindustriens interesser i sine klimapolitiske standpunkter, skriver klimaredaktør hos Altinget Norge Elisabeth Bergskaug.
Norge kan næppe kaldes et af de mest klimaambitiøse lande i verden, når regeringen tager hensyn til olie- og gasindustriens interesser i sine klimapolitiske standpunkter, skriver klimaredaktør hos Altinget Norge Elisabeth Bergskaug.Foto: Juan Medina/Reuters/Ritzau Scanpix
Elisabeth Bergskaug

"Fakta skal have magt", plejede tidligere klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Arbeiderpartiet) at sige, hver gang han modtog en ny rapport om klimatiltag eller naturens tilstand.

Faktum er, at juli, august, september og oktober 2023 alle var de varmeste måneder af sin slags, der er registreret i moderne tid, med så ekstreme rekordmarginer, at klimaforskere kæmper for at forstå, at det er sandt.

Faktum er, at afbrænding af fossile brændstoffer er hovedårsagen til menneskeskabte klimaændringer, og at det globale forbrug af fossile brændstoffer stadig ikke har toppet.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00