Debat

PKA: Lars Aagaard står over for tre helt centrale udfordringer

Danmark har er særligt ansvar for at gå forrest på klimaområdet. Men det kræver, at vi fjerner bureaukratiske udfordringer for vindindustrien, en stærkere energiinfrastruktur, og at staten vil tage den yderste risiko i risikable investeringer. Det er bundne opgaver for den nye minister, skriver Jon Johnsen.

En af de bundne opgaver for den nye minister er at fjerne de bureaukratiske forhindringer, så det ikke tager flere år at sætte en vindmølle op, skriver Jon Johnsen.<br>
En af de bundne opgaver for den nye minister er at fjerne de bureaukratiske forhindringer, så det ikke tager flere år at sætte en vindmølle op, skriver Jon Johnsen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jon Johnsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der bliver travlt i de famøse første 100 dage for den nye klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard (M). For under den tid, regeringsforhandlingerne har stået på, har verdens udfordringer kun vokset sig større. Måske særligt på den nye ministers ansvarsområde.

Det bør stå klart, at Lars Aagaard får særligt én altoverskyggende opgave: At gå fra gode intentioner og høje mål til ambitiøs og hurtig handling. 

Mens regeringen fandt sin form, blev det tydeligt formuleret af António Guterres, generalsekretær i FN: Vores planet er på akutafdelingen. For selvom vi har høje mål, også i Danmark, så står mange – inklusiv mig selv – tilbage med en ambivalent følelse efter det seneste klimatopmøde, COP27.

Mens der ganske vist blev landet en vigtig og historisk aftale om økonomisk hjælp til de mest udsatte lande i verden, var klimaaftalen stadig ikke ambitiøs nok på et ellers centralt punkt: Hvordan får vi reduceret udledningen af CO2, så vi kan holde temperaturstigningerne under halvanden grad?

Temadebat: Ønsker til ny klima-, energi- og forsyningsministers første 100 dage

Regeringsforhandlingerne er i fuld gang. Men uanset hvilken bogstavssammensætning den nye regering vil bestå af, så vil nogle af de mest presserende emner være at finde i energi-, forsynings- og klimapolitikken.

Den nye minister på områderne får travlt, men hvor skal der prioriteres i de første 100 dage? Det spørger Altinget om i denne temadebat.

Debatpanelet kan findes her.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til debatredaktør Caroline Boas

Danmark har et særligt ansvar
Selvom klimaforandringerne er mere veldokumenterede end nogensinde før, har vi stadig ikke en konkret plan for, hvordan verdenssamfundet skal indfri målene i Parisaftalen.

Derfor har både vores nye regering – og i særdeleshed vores nye klimaminister – en opgave om for alvor at få skabt forandring. For det er nødvendigt med reel handling, og vi kan ikke vente på, at alle verdens lande bliver enige.

Tværtimod. En erkendelse hos mig er, at vi i Danmark har er særligt ansvar for at gå forrest.

Både fordi vi selv har lang vej at gå. Som formand for klimarådet professor Peter Møllgaard siger i en ny rapport, er Danmarks indsats i dag ikke tilstrækkelig til, at vi leverer vores bidrag til at holde Jordens temperatur under halvanden grads opvarmning.

Men også fordi vi som et af få lande har ressourcerne til at omstille samfundet til tæt på 100 procent grøn energi. Vi har udviklingsselskaberne, der kan bygge verdens største vindmølleparker, vi har specialiseret teknologi og viden i de danske virksomheder, og vi har investorerne, der står klar med kapital og erfaringer.

Bureaukratiske forhindringer skal væk
Det kan samtidig give Danmark adgang til et unikt erhvervseventyr, hvor det er danske virksomheder, der kommer til at levere fremtidens klimaløsninger til resten af verden. Præcis som vi har set i vindindustrien, hvor der på få år er skabt mange tusinde danske arbejdspladser. 

Vi skal af med bureaukratiske forhindringer, så det ikke tager flere år at få lov til at sætte en vindmølle op

Jon Johnsen
Direktør, PKA

Men hvis vi skal tage de næste skridt mod et samfund, der kører udelukkende på grøn energi, skal den nye regering løse tre helt centrale udfordringer.

Vi skal af med bureaukratiske forhindringer, så det ikke tager flere år at få lov til at sætte en vindmølle op. Det kan ikke passe, at manglen på ressourcer hos myndighederne skal stå i vejen for mere grøn energi.

Jeg sparker måske en åben dør ind, for den tidligere regering har allerede fremlagt en ambition om at forkorte sagsbehandlingstiden markant. Men at sige det er en ting. At føre det ud i livet er meget sværere. 

Helt konkret bør man lægge miljøforarbejdet på store anlægsprojekter som havvindmølleparker ud til udviklerne. Ligesom man i dag ofte udliciterer lokalplansarbejdet med mere til private i forbindelse med store bygge- og anlægsprojekter på land.

Udviklerne har både motivationen og kompetencerne til at få sat skub i processerne, så myndighederne ikke står alene med opgaven, men kan nøjes med at føre tilsyn og godkende arbejdet.

Stærkere energiinfrastruktur
Vi skal også have en meget stærkere energiinfrastruktur både i Danmark og ikke mindst på tværs af landegrænser, så vi får mest muligt ud af den grønne strøm. Hvis ikke infrastrukturen er på plads, bliver det ikke muligt at få tilstrækkelige gevinster fra de ambitiøse planer om nye havvindmølleparker og energi-øer.

Vi skal også have en meget stærkere energiinfrastruktur både i Danmark og ikke mindst på tværs af landegrænser, så vi får mest muligt ud af den grønne strøm

Jon Johnsen
Direktør, PKA

Sidst men ikke mindst skal vi sikre, at det offentlige og private kan dele risikoen på de mest risikable investeringer i ny og uprøvet teknologi som udvikling af grønne brændstoffer, CO2-lagring og batteriteknologi - præcis som vi gjorde med vindmøller for 10-15 år siden. 

Private virksomheder og investorer både kan og vil understøtte udviklingen af ny teknologi. Problemet er at få det op i en skala, hvor det reelt bliver en fuldgod erstatning for de fossile energikilder. Hvis det skal lykkes hurtigt nok, har vi brug for at staten kan gå ind og tage den yderste risiko.

Tre helt centrale elementer, den nye regering må og skal tage fat på. Tre – i min optik bundne – opgaver, den nye minister bør sætte sig for at løse i den allerførste tid. 

For vi må hæve barren. Vi har en særlig forpligtigelse i Danmark til at gå allerforrest, netop fordi vi kan. Så lad os sammen tage et vigtigt dansk skridt mod reel forandring.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Johnsen

Adm. direktør, PKA
civilingeniør (E) (DTU 1994), HD i Informatik og økonomistyring (CBS 1997)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00