Kommentar af 
Camilla Haustrup Hermansen

Producentansvar på emballage kan blive driver for mere og bedre genanvendelse

Hvis kommunerne fastholder det praktiske ansvar for det borgernære omkring indsamling af affald, mens producenterne får det praktiske ansvar for at sikre skala i sortering og genanvendelse, kan vi få et konstruktivt samarbejde mellem parterne i værdikæden, og det bliver uden tvivl afgørende for producentansvarets succes, skriver Camilla Haustrup Hermansen.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Camilla Haustrup Hermansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Senest den 31. december 2024 skal vi i Danmark have implementeret et producentansvar for emballage. Det er slået fast i EU’s emballagedirektiv. Og med Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi blev det aftalt, at der her i 2021 skal træffes beslutning om, hvordan vi implementerer producentansvaret.

Det er oplagt at gøre producentansvaret til omdrejningspunkt for helt nye måder at arbejde med affald på herhjemme. Affald skal ses som fremtidens råvare, og de genanvendte materialer skal matche efterspørgslen på markedet, så de kan indgå i nye produkter.

Vi skal sikre et effektivt marked for genanvendte materialer, hvor både offentlige og private institutioner, virksomheder og forbrugere skal være med til at drive efterspørgslen på mere cirkulære løsninger. Vi skal ikke bare justere det eksisterende affaldssystem, vi skal tage nye roller og metoder i brug. Vi skal turde tænke nyt.

Det er afgørende, at producenterne får incitament til at opbygge et effektivt affaldssystem med fokus på kvalitet i genanvendelsen og til at designe og vælge emballage, der let kan genbruges og genanvendes.

Med det udvidede producentansvar på emballage får producenterne hænderne på kogepladen, når de skal sikre, at affaldet kan blive brugt igen. Og igen. Samtidig får de også indsigt i konsekvenser ved emballagedesign og valg af materiale i forhold til både økonomi og genanvendelsespotentiale. Producentansvaret betyder nemlig, at producenterne selv skal betale for indsamling og behandling af affaldet fra de produkter, som de markedsfører.

Vi har brug for skala og industrialisering af sortering og genanvendelse for at kunne matche produktionsvirksomhedernes efterspørgsel.

Camilla Haustrup Hermansen
Direktør i Plus Pack

Forudsætningen er selvfølgelig, at producenterne ikke bare får regningen, men også får det praktiske ansvar for at håndtere affaldet. Ellers bliver det blot en ny finansieringsmekanisme. Og det ville være ærgerligt. Med ansvaret følger incitamenterne til at designe emballagerne mere miljøvenligt og til at opbygge et effektivt system til sortering og genanvendelse af affaldet i høj kvalitet.

For virksomhederne handler det i høj grad også om at sikre adgang til fremtidens råvarer. Det er derfor afgørende for landets produktionsvirksomheder, at affaldet omdannes til genanvendte materialer, der kan matche virgine råvarer både på kvalitet, pris og volumen. Hvis vi skal nå en høj genanvendelse – og det skal vi, for det er en bunden opgave fra EU – skal affaldet indsamles ens i hele landet. Kun på den måde får vi store mængder affald i en ensartet kvalitet, som kan genanvendes effektivt.

Når affaldet er indsamlet, bør sortering og genanvendelse foregå på markedet, således at affaldet overdrages fra kommunerne til producenterne efter indsamlingen. På den måde vil det være producenterne via kollektive ordninger, der udbyder affaldet til sortering og genanvendelse. Det vil skabe skala i genanvendelsen og rykke affaldssektoren tættere på de markedsaktører, der efterfølgende skal anvende de genanvendte materialer i produktionen.

Vi har brug for skala og industrialisering af sortering og genanvendelse for at kunne matche produktionsvirksomhedernes efterspørgsel, og for at vi for alvor kan levere på omstillingen til cirkulær økonomi.

Det handler ikke kun om emballage og affald. Det handler om at bruge og håndtere naturressourcer mere bæredygtigt. Genanvendelse af affald reducerer trækket på jordens ressourcer, og den energi der bruges på at udvinde ressourcer og forarbejde nye materialer spares.

Affald skal ses som fremtidens råvare, og de genanvendte materialer skal matche efterspørgslen på markedet, så de kan indgå i nye produkter.

Camilla Haustrup Hermansen
Direktør i Plus Pack

Samtidig kan øget genanvendelse reducere mængden af affald, der sendes til forbrænding, og dermed reduceres CO2-udledningerne fra forbrændingen.

Klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi har estimeret, at reduktionspotentialet i energi- og forsyningssektoren er 1-2 millioner tons CO2 alene gennem øget og bedre genanvendelse af affald.

Med et producentansvar, hvor både offentlige og private aktører får afgørende opgaver, stilles der store krav til samarbejde for at vi kommer i mål. Det, der skal til nu, er politisk vilje til at sikre de rette rammer om opgaven.

Mange af de rigtige løsninger er allerede identificeret, og samarbejdsforummet for producentansvar for emballage er kommet med en række konkrete anbefalinger, som er udtryk for et gangbart kompromis mellem kommunale og private aktører. Det er glædeligt, og herfra skal derfor lyde en klar opfordring til at følge anbefalingerne tæt.

Anbefalingerne betyder, at kommunerne fastholder det praktiske ansvar for det borgernære omkring indsamling af affald, mens producenterne får det praktiske ansvar for at sikre skala i sortering og genanvendelse. Med enighed om implementering og rollefordeling er grundstenene lagt til et konstruktivt samarbejde mellem parterne i værdikæden, og det bliver uden tvivl afgørende for producentansvarets succes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00