Debat

S: Vi skal investere i teleområdet

DEBAT: Teleområdet i Danmark er markedsbaseret, og det skal det blive ved med at være. Vi skal hverken lave offentlige puljer eller blande os i den teknologi, telebranchen vælger at løse opgaverne med, skriver Karin Gaardsted, IT- og teleordfører for Socialdemokratiet.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Gaardsted 
IT- og teleordfører for Socialdemokratiet

Investeringerne i teleområdet går ned. Vi har brug for, at de går op! Det er den største udfordring, vi overhovedet har på teleområdet.

Derfor er det helt afgørende, at de kommende justeringer af Teleforliget tager højde for den problematik og ender med at sikre stabile og utvetydige rammer for investeringer på dette meget vigtige område for såvel borgere, virksomheder som institutioner, ja for hele Danmark.

Set fra et socialdemokratisk synspunkt skal vi fastholde to vigtige principper:

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

1. Teleområdet i Danmark er markedsbaseret og teknologineutralt. Det betyder, at vi skal lade være med at stille tilskudspuljer til rådighed. Det er som at lægge gift ud i et område, hvor det er markedskræfterne, der investerer. Selv en lille pulje, som regeringens bredbåndspulje på 200 millioner kroner over fire år, laver rav i den og får naturligvis selskaberne til at trække investeringsfølehornene til sig, for hvorfor lave investeringsplaner for de områder, hvor det er svært at se en forretning i det, når det nu tyder på, at regeringen lægger skatteyderbetalte lunser ud.

2. Vi skal ikke blande os i, hvilken teknologi selskaberne vælger at løse opgaverne med. Teknologien udvikler sig hele tiden – hvad, vi ikke så for muligt for fem år siden, løser nu en række opgaver helt tilfredsstillende. Derfor skal det også i fremtiden være helt op til selskaberne at vælge teknologi.

De kommuner, der forstår at samarbejde med teleselskaberne, har vist sig at drive udvikling og dækning langt hurtigere frem end der, hvor det går i hårdknude, fordi kommunen forsøger at lave business på opgaven.

Karin Gaardsted
IT- og teleordfører, Socialdemokratiet

Men hvordan skal vi så sikre, at der kommer bedre dækning over det ganske land, hvis vi ikke vil bruge skattekroner på opgaven?


Jeg har en række bud på det, for noget skal naturligvis gøres for de områder af Danmark, hvor selskaberne tøver med at investere. For det første skal vi have høje ambitioner! Og vi skal fastholde dem! I 2013 satte den daværende S-SF-RV-regering et mål på 100/30 i 2020 til alle i Danmark.

Vi skal turde sætte ambitiøse mål
Desværre har Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) her for nylig udtalt, at han ikke mener, at vi kommer til at nå det mål.

Jeg er mildest talt forundret over, at man som minister – altså som den person, der burde holde tele-fanen absolut højest – allerede her tre et halvt år før målsætningens udløb kaster håndklædet i ringen og åbent annoncerer, at det når vi ikke. Det er i hvert fald ikke det, der får selskaberne til at rubbe neglene.

Vi skal altså fastsætte nye mål for 2025, og de skal være ambitiøse. Om det skal være mål, hvor der er sat et tal på, eller om det skal være en målsætning ud fra borgernes og virksomhedernes behov, vil jeg ikke lægge mig fast på endnu, men jeg ser frem til en interessant debat om netop dette emne.


For det andet skal der altid stilles dækningskrav, når der laves aftaler med teleselskaberne. Altid! Såvel ved frekvensauktioner, som staten udbyder som ved de teleaftaler, der indgås i kommuner og regioner. På den måde vil vi tage sikre skridt mod at få dækket huller og få forbedret dækning, der hvor den ikke er tilstrækkelig.

For det tredje skal kommuner være langt mere indstillet på at indgå et samarbejde med de teleleverandører, der opererer i deres kommune. Det er et paradoks, at kommuner indtrængende efterspørger bedre dækning samtidig med, at de stiller endog store krav til leje af den jord, som teleselskabet skal stille sin mast på, at det jævnligt er meget besværligt at få en opstillingstilladelse til en mast eller at få lov til at sætte udstyr på bygninger, og at der ikke er nogen telestrategi i kommunen, så man ved, hvor behovet er størst.

De kommuner, der forstår at samarbejde med teleselskaberne, har vist sig at drive udvikling og dækning langt hurtigere frem end der, hvor det går i hårdknude, fordi kommunen forsøger at lave business på opgaven. Det er mit håb, at vi også får disse områder med i revisionen af Teleforliget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Gaardsted

Formand, LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre, formand, Energimuseet
lærer (Herning Seminarium 1979)

0:000:00