Spild forvandles til fremtidens fødevarer

Svampe, insekter og salat dyrket i højhuse under LED-lys, og restprodukter som maskmel, forvandler spild til mad. Der er nye typer af fødevarer, der skal dække vores behov med færre problemer for klimaet og miljøet, mindre ressourceforbrug og på et langt mindre areal.

Peter Hesseldahl

I Taastrup, inde i en 100 meter lang hal uden vinduer, vokser salat og krydderurter i etager på høje stålreoler oplyst af LED-lys. Frøene sås i en gelé af næringsstoffer, og alt vand og alle råstoffer, der ikke forlader hallen i form af færdige planter, genbruges.

Nordic Harvests produktion er det, som kaldes ”vertical farming”: lodret landbrug. Den teknologiske tilgang til dyrkningen gør det muligt at få et enestående højt udbytte på et meget lille areal og med et minimalt brug af ressourcer. På den måde mødes teknologi og bæredygtighed og skaber fødevarer, der på én gang er intenst kunstige og ren natur. 

Kontrol og data er nøgleordene. Dyrkningen starter med, at frøene måles, sorteres og varmebehandles for at sikre, at der ikke sidder bakterier og svampesporer på dem, som kan forurene. For at komme ind i hallen, hvor planterne vokser på hylder i 14 etager, skal man igennem en luftsluse, der også er med til at sikre, at produktionsforholdene er så rene, at det ikke er nødvendigt med sprøjtemidler.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00