Debat

Teleselskab: Private virksomheder skal ikke reservere plads på nyt 5G-bånd

DEBAT: Det er bekymrende, at en række private virksomheder i øjeblikket opfordrer Energistyrelsen til at reservere plads på 3,5 GHz-båndet. Det vil betyde mindre 5G-kapacitet til den enkelte dansker, skriver Kim Christensen, netværksdirektør hos 3.

En begrænset 5G-udrulning vil betyde mindre 5G-kapacitet til den enkelte dansker, skriver Kim Christensen fra 3.
En begrænset 5G-udrulning vil betyde mindre 5G-kapacitet til den enkelte dansker, skriver Kim Christensen fra 3.Foto: 3
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Christensen
Netværksdirektør hos 3

Den femte generation af mobilnetværket, 5G, vil skabe helt nye muligheder for såvel virksomheder som almindelige danskere, og teknologien er lige om hjørnet.

Til efteråret vil Energistyrelsen efter planen sende det første "rigtige" 5G-frekvensbånd i udbud: 3,5 GHz-båndet, der på grund af sin kapacitet er særligt egnet til udrulningen af landsdækkende 5G.

Og netop landsdækkende 5G er afgørende, hvis Danmark vil beholde sin position som et digitalt foregangsland og en innovativ, teknologibaseret nation.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Derfor ser vi hos teleselskabet 3 med bekymring på, at en række private virksomheder i øjeblikket opfordrer Energistyrelsen til at reservere plads på 3,5 GHz-båndet, så virksomhederne kan optage kapacitet og i en uspecificeret fremtid etablere deres egne private 5G-netværk.

Vi har naturligvis forståelse for, at virksomhederne vil udnytte fordelene ved 5G.

Vælger styrelsen at lytte til de private virksomheder og reservere plads på 3,5 GHz-båndet til dem, vil det medføre færre frekvenser til rådighed på auktionen. Det vil presse priserne op.

Kim Christensen
Netværksdirektør hos 3

Men hvis styrelsen vælger at reservere en del af de udbudte licenser til virksomheder uden hverken konkrete planer eller den nødvendige viden om mobilnetværk, vil det ske til fordel for de enkelte virksomheder men på bekostning af brede samfundsinteresser. Og det på trods af at der findes egnede alternativer, som kan opfylde virksomhedernes behov.

Regningen ender hos den enkelte dansker
Under normale omstændigheder er det alene mobiloperatørerne, som byder på adgang til frekvenser ved Energistyrelsens auktioner.

Operatørerne er vant til at bygge hurtige og kapacitetstunge mobilnetværk og kan relativt nemt og hurtigt bringe nye licenser i spil, fordi de kan implementeres i den eksisterende infrastruktur. Dermed sikres en hurtig udrulning over hele landet, som kan tilgodese både samfundets og de private virksomheders interesser.

Men vælger styrelsen at lytte til de private virksomheder og reservere plads på 3,5 GHz-båndet til dem, vil det medføre færre frekvenser til rådighed på auktionen.

Det vil presse priserne op, hvormed mobiloperatørerne vil have færre ressourcer at afsætte til at sikre hurtig og landsdækkende udrulning af dette vigtige 5G-frekvensbånd. Samtidig vil en høj auktionspris forventeligt også betyde en højere pris for forbrugerne.

En begrænset 5G-udrulning vil betyde mindre 5G-kapacitet til den enkelte dansker og forsinke udviklingen af digitale og innovative tjenester, som i høj grad foregår i samspil med universiteter, start-ups og mindre virksomheder. De vil blive sat markant bagefter, hvis mastodonterne får mulighed for at gå på frekvensindkøb.

Alternativer kan opfylde virksomhedernes behov
Hos 3 mener vi derfor, at private virksomheder kan og bør få dækket deres behov på anden vis.

De kan naturligvis få opbygget private netværk baseret på de frekvenser, som mobiloperatørerne bliver tildelt. Men hvis ønsket er at kunne købe adgang til frekvenser direkte fra Energistyrelsen, findes der andre frekvensbånd, som primært er egnede til afgrænsede, lokale 5G-netværk og dermed har langt mindre samfundsmæssig interesse. På flere af disse frekvensbånd findes der allerede i dag udstyr, der understøtter 5G.

I øjeblikket er Energistyrelsen i gang med at tage stilling til spørgsmålet om reservering af frekvenser til private 5G-netværk alene ud fra en betragtning om, hvorvidt virksomhederne efterspørger det.

Og det gør de – naturligvis, fristes man til at sige, for mulighederne synes uendelige, og virksomhederne forpligter sig ikke. De kan blot købe frekvenserne og gemme dem i skuffen, så ingen får glæde af dem.

Men at træffe en beslutning, som fuldstændig underminerer den vante praksis om, at der sker en markedsbaseret udrulning af infrastruktur i Danmark, og til gengæld tilgodeser private virksomheders interesser, er et stort demokratisk problem.

Vi vil derfor opfordre Energistyrelsen til ikke at afsætte spektrum til private netværk. Der er som nævnt i dette indlæg flere muligheder for at imødekomme de private aktørers behov for et hurtigt, stabilt, sikkert og privat 5G-net, uden at det går ud over den danske befolkning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00