Debat

V i hovedstaden: København skal være et fyrtårn i verden for grøn omstilling

København skal gå forrest i den grønne omstilling med lokale arbejdspladser, afprøvning af innovativ teknologi og et banebrydende iværksættermiljø. Hovedstaden skal rumme både store idéer og den lille butik og håndværker, skriver Cecilie Lonning-Skovgaard (V).

Corona har åbnet vores øjne for vores lokale butikker og handelsliv, og der er kommet ansigt på kiosken på hjørnet og den lokale bager. Dem skal vi støtte op om, skriver Cecilia
Lonning-Skovgaard (V).
Corona har åbnet vores øjne for vores lokale butikker og handelsliv, og der er kommet ansigt på kiosken på hjørnet og den lokale bager. Dem skal vi støtte op om, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V).Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Cecilia Lonning-Skovgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg går som leder af Venstre til valg på at sikre, at København rummer de grønne, digitale og innovative arbejdspladser, som vi skal leve af fremover.

Det er vigtigt, at vi har arbejdspladser i Hovedstaden. Lokale arbejdspladser er en forudsætning for skattebetalinger, velstand og velfærd.

Temadebat

Spidskandidaterne får ordet

Partiernes spidskandidater til valget til Københavns Borgerrepræsentation får i den kommende tid på skift ordet på Altinget Hovedstaden, når vi beder dem svare på:

Hvad er din mærkesag? Hvorfor og hvordan skal den gennemføres?

Panelet er:

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Line Barfod (EL)
Mia Nyegaard (R)
Sisse Marie Welling (SF)
Franciska Rosenkilde (ALT)
Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Ole Birk Olesen (LA)
Jakob Næsager (K)
Finn Rudaizky (DF)
Bidrag til debatten kan sendes til [email protected].

Lokale arbejdspladser er også en vigtig komponent, hvis vi skal løse klimaproblemerne og bevare København som en grøn og moderne storby.

Lokale arbejdspladser betyder, at borgerne ikke skal transportere sig over længere afstande, men kan bo, arbejde, handle og træne indenfor et overskueligt område, hvor de primært bruger klimavenlige transportmidler som for eksempel cyklen. Og lokale arbejdspladser betyder, at de unge mennesker, der uddanner sig hvert år i København, også skal kunne finde job her efter studietiden.

Derfor skal vi passe på vores erhvervsliv og sikre gode og forudsigelige rammevilkår.

Grønt fyrtårn, iværksætteri og lokalt handelsliv
Venstre vil arbejde for, at København udvikler sig som en af de mest inspirerende hovedstæder i verden. Byens handel og virksomheder er en del af DNA’et i det København, vi kender og holder af.

Vi ved, hvad erhvervslivet efterspørger. Det er i store træk en tilgængelig by uanset transportmiddel, en æstetisk smuk by, der er ren og sikker at færdes i, bedre parkering for grønne biler og cykler samt gode rammevilkår for både små og store erhvervsdrivende. Det er rimelige ønsker, og det skal vi arbejde for at give de erhvervsdrivende.

Derfor vil vi sætte fokus på især tre områder:

1.København skal være et fyrtårn i verden for grøn omstilling drevet af innovative teknologiske løsninger og digitalisering

Der ligger et stort potentiale for vækst i virksomheder og indsatser, der satser på klima, miljø og bæredygtighed. Det potentiale skal vi dyrke, og derfor skal vi fremme samarbejdet med virksomheder, der arbejder med produktion og distribution af vedvarende elektricitet, ladestandere til elbiler, bæredygtigt brændstof til fly, samt opsamling og lagring af CO2.

Konkret vil jeg afprøve ny teknologi sammen med universiteter og forsyningsselskaber og udnytte muligheder i kommunale indkøb og tilladelser til at drive grøn omstilling langt mere offensivt.

Samtidig skal vi sørge for at uddanne fremtidens grønne arbejdsstyrke. Jeg har i løbet af 2021 samarbejdet med virksomheder og organisationer for at blive skarpere på, hvad den grønne omstilling kræver af nye uddannelser og kompetencer. Sammen har vi lavet kampagner og senest en stafet med det formål at få flere unge til at vælge de grønne erhvervsuddannelser.

Fremadrettet vil jeg lave et egentligt ambassadørkorps med virksomheder, der arbejder med den grønne omstilling og sammen med dem investere i innovationspartnerskaber og offentlig-private partnerskaber. Endelig vil jeg som borgmester sikre, at vores beskæftigelsesindsatser (aktivering, digitale løft, erhvervsuddannelser og så videre) i højere grad tager afsæt i den grønne omstilling. 

2. København skal være kendt for et banebrydende iværksættermiljø, hvor fremtidens ideer fødes og løsninger afprøves

Et stærkt iværksættermiljø sikrer, at København får tilført dynamik og udvikling. Og det kommer os alle samme til gode, når succesfulde virksomheder skaber et fagligt højt niveau og tiltrækker dygtige mennesker til København.

Hvert år startes næsten 6000 virksomheder op, og vi skal have mange flere til at overleve. Det handler konkret om at fjerne kommunale og andre administrative barrierer, der står i vejen.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og Integrationsborgmester

Vi skal skabe bedre rammer for innovation og iværksætteri for at styrke erhverv, vækst og eksport. Hvert år startes næsten 6000 virksomheder op, og vi skal have mange flere til at overleve. Det handler konkret om at fjerne kommunale og andre administrative barrierer, der står i vejen, og i stedet tilbyde én indgang, key account managers og hurtigere sagsbehandling

Vi skal udnytte Københavns brand til at tiltrække kvalificeret, digital arbejdskraft i startups og SMV’er, for eksempel indenfor FinTech- og gamer-miljøet. Og endelig skal vi se ud i verden og indgå samarbejdsaftaler og alliancer med andre storbyer og regioner, der arbejder med grønt iværksætteri.

3. København skal værne om vores lokale butikker og handelsliv og give dem muligheden for at udvikle sig til at tilbyde byens indbyggere et unikt, varieret udbud af varer og service i særklasse

Vi skal fremme vores lokale butikker og handelsliv. Et mangfoldigt handelsliv giver spændende oplevelser og unikke muligheder for både indbyggerne og de, der besøger vores by.

Samtidig har corona åbnet vores øjne for vores lokale butikker og handelsliv. Det er ikke bare kiosken på hjørnet, den lokale bager, blomsterbutikken eller supermarkedet. Der er kommet et ansigt på, og det er blevet klart for mange af os, at hvis vi vil have gode lokale butikker, så er vi nødt til at bidrage ved at handle der.

Konkret vil jeg arbejde for, at der også i fremtidens lokale bybillede er plads til ”den lille butik” og ”den lille håndværker”. Det kan være alt fra tiltrækning af turister og branding af bydele til infrastruktur, forstyrrende vejarbejde og udfordringer med affaldshåndtering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00