Vandsektorloven virker stik mod hensigten

VANDSEKTOR: De pålagte effektiviseringer, som skulle nedbringe vandpriserne for forbrugerne, drukner i bureaukrati og uhensigtsmæssige finansieringer, lyder det fra de private vandværkers forening. Miljøudvalget evaluerer loven til vinter.
Jon David FinsenKlaus Ulrik Mortensen

Det handler om nærhed. Når man som bestyrelsesformand for et vandværk, møder kunderne i Brugsen og på generalforsamlingen, er man måske også mere motiveret til at sikre rimelige priser.

Ole Wiil
Formand, Foreningen af Vandværker i Danmark
Fakta
Vandsektorloven blev efter flere års forhandlinger vedtaget i 2009.
Loven har fire overordnede mål:
  • Øget effektivitet i vandsektoren
  • Lavere priser
  • Mere gennemsigtighed for forbrugerne
  • Sikring af kvalitet og øget teknologiudvikling.

Folketingets Miljøudvalg har valgt at fremskynde evalueringen af loven og modtager en evalueringsrapport i november. Herefter går de politiske forhandlinger i gang.

Formålet med vandsektorloven var at effektivisere vandsektoren, nedbringe priserne og gøre det mere attraktivt for vandværkerne at udvikle og implementere ny teknologi.

Men virkeligheden er, at loven har den stik modsatte virkning, da mere administration æder effektiviseringerne, stramme regler afskrækker investeringer, og mere bureakrati dræber innovationslysten.

Det mener Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD), som organiserer de 131 private vandværker, der er berørt af vandsektorloven. Mandag præsenterede foreningen en analyse af de private vandværker på en konference på Christiansborg.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00