Steffen Frølund
 svarer 
Lars Aagaard Møller

Steffen W. Frølund (LA) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, om at udarbejde lovgivning, hvis længerevarende levetidsforlængelse af havvindmøller kan lade sig gøre rent teknisk

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 56, Spørgsmål 2
Hvis det viser sig, at længerevarende levetidsforlængelse af havvindmøller rent teknisk kan lade sig gøre, deler ministeren så ambitionen om at udarbejde lovgivning, der muliggør dette, så havvindmøllernes fulde potentiale udnyttes?

Svar fra mandag den 20. november 2023
Lovforslaget er ikke en bemyndigelse til at fastsætte regler om forlængelse af elproduktionstilladelsen (levetidsforlængelse), men et forslag til en bemyndigelse, hvorefter ministeren kan fastsætte hurtige og forenklede regler for ansøgnings- og tilladelsesprocessen for repowering af bestående VE-anlæg på havet med henblik på at forsimple denne og øge transparensen. Repowering er omfattet af § 25 i VE-loven (etableringstilladelsen) og adskiller sig fra den administrative elproduktionstilladelse i medfør af VE-lovens § 29, som giver mulighed for at forlænge anlæggets driftsperiode (forlængelse af elproduktionstilladelsen).

Regeringen er meget optaget af at sikre mest mulig grøn strøm, og har derfor også stor opmærksomhed på muligheden for forlængelse af elproduktionstilladelsen for eksisterende anlæg. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er i den sammenhæng, i dialog med relevante ministerier, i gang med at udarbejde en vurdering af, hvorvidt forlængelse af elproduktionstilladelsen under åben dør-ordningen er i strid med EU-retten. Jeg er meget optaget af, at der snarest kommer en afklaring herpå.
0:000:00