Steffen Frølund
 svarer 
Lars Aagaard Møller

Steffen W. Frølund (LA) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, hvorvidt man bør arbejde med en bred definition af »repowering«

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 56, Spørgsmål 3
Er ministeren enig i, at vi bør arbejde med en bred definition af »repowering«, og er det ministerens ambition at udarbejde en bred definition, som kan anvendes i ny regulering?

Svar fra mandag den 20. november 2023
Definitionen af repowering udspringer af VE II-direktivet og er tekstnært implementeret i elforsyningsloven og VE-loven. Definitionen på repowering er en fornyelse af elproduktionsanlæg, som producerer vedvarende energi, herunder fuld eller delvis udskiftning af anlæg eller driftssystemer og udstyr med henblik på at erstatte kapacitet eller for at øge anlæggets produktivitet eller kapacitet.

Definitionen af repowering rummer projektændringer, som varierer i størrelse, fra mindre, tekniske ændringer som eksempelvis softwareopdateringer til større repowering-projekter, herunder f.eks. fuld udskiftning af møller. Det er dog en forudsætning, at repowering-projektet som udgangspunkt må forventes at medføre genanvendelse af eksempelvis placering, projektkomponenter og infrastruktur i et omfang, hvor der kan siges at være tale om ændringer af et bestående projekt, og hvor der således ikke er tale om et nyt anlægsprojekt. Skelnen mellem disse skyldes, at nye anlægsprojekter kræver nye tilladelser efter de eksisterende regler i VE-loven, bl.a. fordi man er nødt til at kigge på de omkringliggende påvirkninger af miljø og beskyttede arter, som så store projektændringer vil have.

For nuværende mener jeg derfor ikke, at der er behov for bredere definition af repowering, men Energistyrelsen følger udviklingen med repowering tæt og vil løbende vurdere, om der i forbindelse med fremtidig lovrevision kan blive behov for en lovændring af retsakter omhandlende repowering.
0:000:00