Theresa Scavenius
 svarer 
Lars Aagaard Møller

Hvor meget i kroner og øre er der blevet udbetalt og indbetalt i henhold til pristillægsordningerne, og hvad er forventningen fremadrettet?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 56, Spørgsmål 26

Hvor meget i kroner og øre er der blevet udbetalt og indbetalt i henhold til pristillægsordningerne, og hvad er forventningen fremadrettet? Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at der både vil være udgifter og besparelser, men det nævnes ikke, hvor store udgifter og besparelser der vil være i kroner og øre.

Svar fra mandag den 20. november 2023

Udbetalinger af pristillæg på de relevante ordninger fremgår af Finansloven. Udbetalinger af markedsprisen fremgår ikke. Nedenfor er udbetalinger af pristillæg fordelt på de FL-konti, hvor alle anlæg har en fast afregningspris fra 2018 og frem til seneste regnskabsår. Frem til 2018 blev støtteudbetalingerne håndteret af Energinet, som havde den samlede PSO-ordning som en del af deres regnskab.

Der er enkelte ordninger hvor anlæg på en fast afregningspris er på samme finanslovskonto som anlæg på faste pristillæg, som ikke fremgår af tabellen nedenfor.

Forventninger til fremtidige udbetalinger af pristillæg fremgår ligeledes af finansloven. Nedenfor er tal fra finanslovsforslaget for 2024 for de samme FL-konti. Forventningerne er behæftet med stor usikkerhed, da de blandt andet bygger på forventninger til fremtidig produktion og fremtidige elpriser.

For så vidt angår indbetalinger på de relevante pristillægsordninger med fast afregningspris, henvises til besvarelsen af spm. 21 om hvor stor en andel af gælden der er blevet indbetalt.

Lovforslagets del vedrørende administration af visse støtteordninger til VE-anlæg, har ikke økonomiske konsekvenser i form af udgifter eller besparelser til betaling af pristillæg, da der ikke er tale om en ændring af gældende ret i forhold til den faste afregningspris, anlægsejerne har krav på. Staten vil dermed som udgangspunkt fortsat have de udgifter eller indtægter, som følge af de faste afregningspriser. De konkrete udgifter og/eller indtægter fra ordningerne vil afhænge af en række fakto- rer, jf. også ovenfor om de forventede fremtidige udbetalinger af pristillæg.

0:000:00