Theresa Scavenius
 svarer 
Lars Aagaard Møller

Theresa Scavenius (UFG) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, om der på nuværende tidspunkt eksisterer nogen kontraktuelle forhold til Nordpool, som der skal tages højde for

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 56, Spørgsmål 27
Det fremgår af lovforslaget, at Nordpool ikke længere skal vælges som elektricitetsmarkedsoperatør. Vil ministeren redegøre for, om der på nuværende tidspunkt eksisterer nogen kontraktuelle forhold til Nordpool, som der skal tages højde for? Er det forventningen, at der vil vælges en anden operatør? Og kan der også vælges andre fra f.eks. Europa eller USA?

Svar fra mandag den 20. november 2023
Den foreslåede ændringer fsva. referencer til Nordpool berører ikke reguleringen af elektricitetsmarkedsoperatører, som følger af EU-retten. I Danmark udpeger Forsyningstilsynet, som regulerende myndighed, elektricitetsmarkedsoperatører efter ansøgning. For nærmere regler om udpegelse af elektricitetsmarkedsoperatører, og de udpegede elektricitetsmarkedsoperatørers opgaver henvises til artikel 4, 5 og 7 i Europa-Kommissionens forordning nr. 1222 af 24. juli 2015 om fastsættelse af retningslinjer for kapacitetstildeling og håndtering af kapacitetsbegrænsninger.

Den foreslåede ændring af VE-lovens § 52, stk. 1, 1. pkt., og § 52, stk. 4, 1. pkt. foretages for at afspejle, at Nordpool ikke længere har monopol som udpeget elektricitetsmarkedsoperatør. Der er således ikke et lovbeskyttet monopol i dansk ret vedrørende varetagelse af virksomhed som udpeget elektricitetsmarkedsoperatør.

Energinet er i den forbindelse ikke forpligtet til at benytte én bestemt elektricitetsmarkedsoperatør, men kan bruge alle udpegede elektricitetsmarkedsoperatører i forbindelse med varetagelsen af opgaver efter § 52.

Ministeren har indhentet bemærkninger fra Energinet vedrørende kontraktuelle forhold til Nordpool. Energinet bemærker:

”Der foreligger ingen kontraktuelle bindinger mellem hverken Energinet eller Vindstød til Nordpool. Vindstød er fri til at vælge, hvem de vil handle med og hvor de vil handle.” Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected]

www.kefm.dk Ministeren har ikke forventninger til hvilken elektricitetsmarkedsoperatør Energinet eller Vindstød A/S benytter i forbindelse med aftagepligten. Der vil alene kunne benyttes udpegede elektricitetsmarkedsoperatører.

Det bemærkes, at anlægsejere ikke vil være påvirket af, hvilken elektricitetsmarkedsoperatør der benyttes, da den timepris, der bruges til at beregne markedsprisen i henhold til loven, ikke fastsættes af én operatør, men er en fælles markedskoblingspris, som er den samme, uanset hvilken elektricitetsmarkedsoperatør, der anvendes.
0:000:00