svarer 
Lars Aagaard Møller

Dina Raabjerg (K) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard, om sikring af, at der senest i 2025 træffes beslutning om en ny ordning, der understøtter markedsdrevet udvikling af havvind

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 165, Spørgsmål 3
Vil ministeren oplyse, om regeringen er indstillet på at sikre, at der senest i 2025 træffes beslutning om en ny ordning, der understøtter markedsdrevet udvikling af havvind, som giver private aktører mulighed for at tage initiativ til projekter, der opfylder en efterspørgsel?

Svar fra torsdag den 16. maj 2024
Den danske havvindsressource skal nyttiggøres. Det har et bredt flertal af Folketingets partier ifm. Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 sammen med den tidligere regering besluttet. Der er allerede indgået politiske aftaler der muliggør over 16 GW havvind, herunder Danmarkshistoriens største havvindudbud der netop er åbnet. Det er historisk store mængder havvind og opgaven med at sikre, at det bliver til virkelighed, skal ikke undervurderes.

Regeringen har undersøgt alle muligheder for at justere åben dør-ordningen, men det har ikke vist sig muligt at justere ordningen inden for rammerne af EUreguleringen på en måde så den kunne bidrage til at sikre mere grøn strøm hurtigt og inden 2030. Der findes altså ingen snuptagsløsning.

Sammen med blandt andet industrien, EU og landene omkring Danmark vil regeringen derfor se på, hvordan havvindudbygningen i fremtiden bedst indrettes.

Her skal vi tænke os grundigt om. Det skal bl.a. ske ifm. analysen om Godt Købmandskab, som blev aftalt med Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022. Så snart der er et solidt og oplyst grundlag for at tage konkrete beslutninger om fremtidige modeller, vil regeringen tage en drøftelse om dette med partierne.
0:000:00