svarer 
Dan Jørgensen

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om kommentarer til henvendelse af 28/10-19 fra Foreningen Biogasbranchen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 39, Spørgsmål 1
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 28. oktober 2019 fra Foreningen Biogasbranchen vedrørende implementering af politiske aftaler om nedlukning af biogasstøtteordninger, herunder en kommentar til hvert af henvendelsens 6 punkter, jf. L 39 - bilag 4.

Svar fra tirsdag den 19. november 2019
Jeg skal hermed kommentere de enkelte punkter i Biogasbranchens henvendelse til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget.

1. Overførsel af støttetilsagn Brancheforeningen efterspørger i sin henvendelse muligheden for, at biogasanvendelsen også kan overføres fra elproduktion til transport- og procesformål og samtidig opretholde støtteberettigelse.

Med lovforslaget lægges alene op til, at elproducenter, der anvender biogas, kan konvertere tilsagnet, så der i stedet kan modtages støtte til opgradering af biogassen.

Energistyrelsen har foretaget en nærmere juridiske vurdering i forhold til statsstøttereglerne. På den baggrund vurderes det, at der alene kan gives mulighed for at skifte fra elproduktion til opgradering, fordi de to støtteordninger er baseret på et andet sæt statsstøtteretningslinjer end ordningerne til proces-, transport- og varmeformål. Da ordningerne således er godkendt af Kommissionen efter to forskellige sæt retningslinjer, vurderes det ikke at være i overensstemmelse med EU’s regler at tillade den form for støttemæssig konvertering, der efterspørges af branchen.

2. Fleksibilitet Brancheforeningen ønsker øget fleksibilitet i forhold til, hvordan årsnormerne kan bruges. Der peges på, at en ubrugt del af en årsnorm i ét år bør kunne overføres til det næste år. Branchen fremhæver samtidigt, at aftalerne truffet i energiforligskredsen (8. februar og 4. april 2019) om at indføre lofter skulle være ændret på det punkt.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2809 E: [email protected] www.kefm.dk Side 1/3 Enhver anlægsejer kan med forslaget hvert år modtage støtte, indtil årsnormen er brugt op. Når der ikke gives mulighed for, at uforbrugte dele af årsnormen kan overføres fra år til år, varetages både et hensyn til budgetsikkerheden – som Foreningen Biogasbranchen også selv nævner vigtigheden af – og et hensyn til de samlede støtteomkostninger.

En overførselsmulighed vil give risiko for en vis tilskudsspekulation. Da støtteordningen er indrettet således, at støttesatserne varierer fra år til år som følge af udsving i bl.a. gasprisen, kan en anlægsejer sidst på året spekulere i at udskyde en del af sin produktion sidst på kalenderåret for dermed at få en større produktion efter årsskiftet til en højere støttesats.

Modellen for årsnormer er i overensstemmelse med aftaleteksterne fra den 8. februar 2019 og 4. april 2019.

3. Forringelse af økonomiske grundlag Brancheforeningen er uforstående overfor, at to af tilskudssatserne til anvendelse af biogas, der blev nedsat ved bekendtgørelse pr. 1. januar 2019, nu foreslås rettet i selve loven.

Støttesatserne blev nedsat som følge af Energistyrelsens overvågning af støtteniveauet. Energistyrelsen vurderede i 2018, at der var risiko for overkompensation på to af støtteordningerne. De pågældende støttesatser blev sænket med udstedelsen af en bekendtgørelse fra november 2018. De nedregulerede støttesatser erstatter således de oprindelige støttesatser, som blev aftalt med energiaftalen i 2012, og som fremgår af den nugældende lov.

4. Betingelser for støtte Brancheforeningen er af den opfattelse, at lovforslaget indeholder skærpede betingelser for elproducenter, der anvender biogas, og som har investeret i udvidet motorkapacitet sammenholdt med det, der blev aftalt i energiforligskredsen.

Lovforslaget betyder, at et anlæg skal være i drift 1. januar 2020 for at være omfattet af de nuværende støtteordninger. Der er dog indført dispensationsadgang for anlægsejere, der allerede havde foretaget irreversible investeringer inden 8. februar 2019, men ikke kunne nå at komme i drift inden skæringsdatoen.

Anlægsejere, der har investeret i forøget motorkapacitet til produktion af el, men først idriftsætter udvidelsen efter den 1. januar 2020, kan få fastsat en årsnorm, der afspejler udvidelsen, hvis det kan dokumenteres, at der senest den 8. februar 2019 var foretaget en irreversibel investering i udvidelse af elproduktionsanlægget. Såfremt der også udvides på selve biogasanlægget, er det endvidere en betingelse, at Side 2/3 der er meddelt de nødvendige tilladelser (VVM-tilladelse og/eller miljøgodkendelse) enest den 1. juli 2019.

Muligheden for en forhøjet årsnorm gælder også, hvis der på et tidligere tidspunkt har været investeret i den tilstrækkelige biogaskapacitet. Der er derfor ikke tale om en skærpelse i forhold til, hvad der politisk var aftalt.

5. Tilskudsperioden for el-producerende enheder Energiaftalen fra 2018 indebærer, at de nuværende støtteordninger videreføres for eksisterende anlæg, så støtten for de enkelte anlæg først udløber efter 20 år og tidligst i 2032 svarende til 20 år fra energiaftalen fra 2012. Det betyder, at også støttemodtagere, som har opnået støtte, inden de nuværende ordninger blev vedtaget med energiaftalen fra 2012, kan blive på støtteordningen indtil 2032.

Samtidig vil alle anlæg få tildelt en årsnorm, der afspejler den produktionskapacitet, der er investeret i. Dermed er der gennem principperne for beregning af årsnormen taget højde for, at mange af de anlæg, der er etableret før 2012, netop har foretaget yderligere investeringer efter at støttevilkårene blev ændret i 2012.

6. Uklar bestemmelse for investering i opgraderingsanlæg Brancheforeningen efterspørger mere klarhed i lovbemærkningerne i forbindelse med fastsættelse af årsnormen for opgraderingsanlæg, der omfattes af dispensationsordningen.

Årsnormen for opgraderingsanlæg vil blive fastsat afhængig af tidspunktet for den første levering af opgraderet biogas til gasnettet. Leverer man først gas til nettet efter den 1. januar 2020, og er man omfattet af dispensationsordningen, vil årsnormen blive fastlagt som det mindste af enten den aftalte kapacitet, jf. tilslutningsaftalen med gasselskabet, eller opgraderingsanlæggets tekniske kapacitet – jf. § 35 h, stk. 7.

Er der kun investeret i en af delene per 8. februar 2019, fastsættes årsnormen på baggrund af den konkrete investeringsbeslutning, der var foretaget senest den 8. februar 2019.

Det er således ikke en betingelse for fastsættelse af årsnormen, at der skal være investeret i både tilslutningsaftale og opgraderingsanlæg per 8. februar.
0:000:00