Morten Messerschmidt
 svarer 
Dan Jørgensen

Morten Messerschmidt (DF) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om teknisk bistand til et ændringsforslag, hvor det sikres, at der ikke fremadrettet kan forekomme dobbeltsubsidiering af bio- eller bionaturgas i forbindelse med eksport af danske bionaturgascertifikater

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 39, Spørgsmål 2
Vil ministeren stille – eller som teknisk bistand udarbejde – et ændringsforslag, hvormed det sikres, at der ikke fremadrettet kan forekomme dobbeltsubsidiering af bio- eller bionaturgas i forbindelse med eksport af danske bionaturgascertifikater, så Danmark lever op til EU-retslige forpligtelser og principper for det indre marked?

Svar fra tirsdag den 19. november 2019
I Danmark ydes der støtte til biogas, når den opgraderes og tilføres gasnettet. Efter ønske fra naturgashandlere udsteder Energinet på eget initiativ bionaturgascertifikater. Bionaturgascertifikatets funktion er dels at muliggøre, at den ”grønne værdi” kan handles, dels en dokumentation over for slutkunden på, at en andel eller mængde af den indkøbte gas er opgraderet biogas.

Al biogas, som opgraderes og tilføres det kollektive danske gasnet, får som udgangspunkt udstedt en tilsvarende mængde bionaturgascertifikater. For at sikre transparens fremgår det bl.a. af Energinets bionaturgascertifikater, om den pågældende mængde opgraderet biogas har fået støtte. Det er derfor min opfattelse, at man fra dansk side i videst muligt omfang har informeret om, at den opgraderede biogas har modtaget dansk støtte og dermed sikret, at der ikke ydes yderligere støtte i udlandet til støttet dansk biogas, uden at den støtteydende myndighed er bekendt med den danske støtte.

Hertil skal det dog nævnes, at i forbindelse med den aktuelle implementering af Direktiv 2018/2001 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder, som træder i kraft medio 2021, har man fra dansk side taget initiativ til en dialog med Kommissionen med henblik på at sikre en hensigtsmæssig implementering af direktivets artikel 19 vedr. oprindelsesgarantier, således at dobbeltstøtte i videst muligt omfang ikke kan forekomme.

Jeg er således enig med spørgeren i, at det er vigtigt at undgå dobbeltstøtte, og dermed også undgå risikoen for unfair konkurrence. Jeg imødeser derfor et positivt resultat af drøftelserne med Europa-Kommissionen. På den baggrund finder jeg ikke, at der er grundlag for at stille et ændringsforslag til L39.

Såfremt spørgeren fortsat ønsker at fremsætte et ændringsforslag, vil ministeriet kunne yde den fornødne tekniske bistand.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2809 E: [email protected] www.kefm.dk Side 1/
0:000:00