Mai Villadsen
 svarer 
Lea Wermelin

Mai Villadsen (EL) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, hvorfor principperne for organiseringen og finansieringen ikke fremgår af lovforslagenes generelle bemærkninger

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 112, Spørgsmål 13
Da producentansvaret for WEEE og batterier blev implementeret, fremgik principperne for organiseringen og finansieringen af lovforslagenes generelle bemærkninger. Vil ministeren redegøre for, hvorfor det ikke er tilfældet med dette lovforslag?

Svar fra mandag den 18. maj 2020
Jeg besvarer spørgsmålet ud fra den forståelse, at der spørges til principper for organisering og finansiering af det nye udvidede producentansvar for emballage.

Principper for organisering og finansiering af det udvidede producentansvar for emballage fremgår af lovforslagets generelle bemærkninger. Det fremgår bl.a., at udgangspunktet for udmøntningen er den til enhver tid gældende organisering af affaldssektoren, samt organisering af de øvrige producentansvarsordninger. Dette med henblik på at sikre en strømlinet affaldssektor med en klar rolle- og ansvarsfordeling, som er enkel at forstå og benytte for borgere og virksomheder, samt enkel at føre kontrol og tilsyn med. Det fremgår, at der vil blive fastsat krav til indsamlingsordninger ift. hvilke fraktioner emballageaffaldet skal indsamles i. Dette med henvisning til affaldsdirektivets krav til særskilt indsamling af affald. Det fremgår også, at der skal være en enkel administration med henblik på færrest mulige administrative omkostninger, samt at EU-vejledninger vedrørende minimumskravene vil blive fulgt i udmøntningen. Dette med henblik på så stor grad af harmonisering i udmøntningen på tværs af EU som muligt. Det fremgår desuden, at der i udmøntningen kan blive taget hensyn til affaldsdirektivets mulighed for at fravige kravet om, at producenterne finansierer alle nødvendige omkostninger.

Emballageaffald udgør en væsentlig andel af det genanvendelige affald fra husholdninger, og det er nødvendigt med yderligere analyser og fortsat inddragelse af interessenterne for at kunne fastlægge de nærmere detaljer mht. organisering og finansiering.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00