Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Dan Jørgensen

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om ministeren kan støtte, at kommunalt ejede selskaber kan deltage i udrulning af individuelle varmepumper, hvis det ikke indebærer en økonomisk risiko

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 92, Spørgsmål 2
Dansk Fjernvarme og en række lokale forsyningsselskaber (herunder en række kommunalt ejede selskaber) arbejder på en model, hvor der kan tilbydes grønne varmeløsninger, også uden for det eksisterende fjernvarmenet. Her kan boligejere få adgang til en individuel varmepumpløsning med en reduceret startbetaling og sikkerhed for installation.

Selvom det er et kollektivt tilbud med alle de fordele det indebærer, så ligger investeringen i varmepumperne, og dermed den økonomiske risiko hos den enkelte boligejer. Kan ministeren støtte, at kommunalt ejede selskaber kan deltage i udrulning af individuelle varmepumper, hvis det ikke indebærer en økonomisk risiko?

Svar fra torsdag den 11. juni 2020
Jeg har bedt Energistyrelsen redegøre for, hvad deltagelse af kommunalt ejede selskaber på markedet for individuelle varmepumper vil betyde. De har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

”Hvis kommuner agerer på et konkurrenceudsat marked, som fx markedet for individuelle varmepumper, påtager det kommunale selskab sig en risiko for tab/underskud, som vil skulle dækkes af kommunale midler. Den risiko kan ikke elimineres, når der er konkurrence på et marked. I forlængelse heraf vurderes kommunal deltagelse på varmepumpemarkedet at kunne forvride konkurrencen, fordi der er en risiko for, at det kommunale selskab finansierer dele af varmepumpevirksomheden med enten kommunale skatteindtægter eller penge fra fjernvarmekunderne, såkaldt krydssubsidiering.” Jeg vil derudover tilføje, at regeringens klimaudspil vil sætte yderligere skub i det eksisterende marked for individuelle varmepumper og varmepumper på abonnement og gøre varmepumpeteknologien tilgængelig for flere forbrugere.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
0:000:00