Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Dan Jørgensen

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om perspektiverne ved, at kommunerne og de kommunalt ejede selskaber tager en aktiv rolle i at skabe lokale arbejdspladser ved installationsarbejde forbundet med konvertering af oliefyr med varmepumper

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 92, Spørgsmål 3
Ved at de kommunale selskaber deltager i en model som beskrevet i B 92 – spm. 2, så skabes der grundlag for flere lokale grønne arbejdspladser. Der er en del installationsarbejde forbundet med konvertering af oliefyr med varmepumper. Kan ministeren se perspektiverne ved, at kommunerne og de kommunalt ejede selskaber tager en aktiv rolle i at skabe lokale arbejdspladser, samtidig med at de bidrager aktivt til den nationale målsætning om reduktion af drivhusgasser?

Svar fra torsdag den 11. juni 2020
Jeg har bedt Energistyrelsen redegøre for sammenhængen mellem evt. kommunal deltagelse på markedet for individuelle varmeløsninger og andelen af lokale arbejdspladser. De har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

”Kommunerne og de kommunalt ejede selskaber vil, i en model som beskrevet i B 92, enten selv skulle varetage installation og servicering af de nye individuelle varmepumper, hvilket vil skabe kommunale arbejdspladser, men ikke gavne de lokale VVS- og varmepumpevirksomheder. De kommunale aktører vil således kunne risikere at udkonkurrere lokale VVS’ere, der i dag servicerer olie- og gasfyr eller sælger varmepumper. Alternativt kan de kommunale aktører udbyde installationsopgaven, så private installationsvirksomheder kan byde ind på den. Her kan hverken kommunerne eller deres selskaber dog være sikre på, at det er lokale virksomheder, der vinder opgaven.” Samlet set er det derfor svært at sige noget om effekten af kommunal involvering i individuel varmeforsyning ift. lokale arbejdspladser.
0:000:00