svarer 
Dan Jørgensen

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om kommentar til henvendelse af 25/11-20 fra DANVA

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 98, Spørgsmål 6
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 25. november 2020 fra DANVA, jf. L 98 bilag 4.

Svar fra tirsdag den 1. december 2020
1. Det fremgår af L 98, at det ved udarbejdelsen af lovforslaget er forudsat, at rammerne for vandselskabers foreninger til fremme af sektorens effektivitet og kvalitet tilrettelægges og udmøntes på en sådan måde, at kommende foreninger ikke er omfattet af EU´s statsstøtteregler.

Der er ved udarbejdelsen af bestemmelserne i lovforslaget og bekendtgørelsen om foreninger til forbedring af vandsektorens effektivitet og kvalitet vurderet, at midlerne i kommende foreninger i medfør af reglerne ikke vil være omfattet af EU’s statsstøtteregler.

2. Det er vurderingen, at foreningen vil være omfattet af selskabsskatteloven § 1, stk. 1, nr. 6. Skattepligten efter denne bestemmelse omfatter alene indtægter ved erhvervsmæssig virksomhed og gevinst og tab ved salg af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] www.kefm.dk formuegoder, der har eller har haft tilknytning til den erhvervsmæssige virksomhed. Indtægter ved erhvervsmæssig virksomhed er indtægt fra næringsvirksomhed eller anden forretningsvirksomhed. Skattefrie ikke-erhvervsmæssige indtægter er fx tilskud, gaver, indskud og medlemskontingenter.

Lovforslaget lægger ikke op til ændringer i reglerne på skatteområdet. Derfor vil beskatningen af foreningen og vandselskaberne (både som bidragsydere til foreningen og som modtagere af eventuelle midler) følge de almindelige skattemæssige regler. Det bemærkes, at regler om beskatning henhører under Skatteministeriet.

3. Det fremgår af L 98, at formålet er at skabe hjemmel til, at vandselskaberne vil kunne pulje og omfordele takstmidler i en forening, som kan yde støtte til projekter, der har til formål at forbedre vandsektorens effektivitet og kvalitet, uden at det er i konflikt med hvile i sig selv-princippet.

Derudover fremgår det af L 98, at L 98 ændrer ikke på, at vandselskaber som hidtil – også uden udtrykkelig lovhjemmel – vil kunne indgå i konkrete samarbejdsprojekter med andre vandselskaber eller med private eller offentlige parter i øvrigt, hvis et sådant samarbejdsprojekt vurderes at være den bedst egnede måde at varetage det pågældende vandselskabs opgaver på, og omkostningerne fordeles forholdsmæssigt mellem parterne.

4. Det fremgår af L 98, at vandselskaberne kan oprette en eller flere foreninger, hvori vandselskaberne kan pulje og omfordele takstmidler til projekter, der har til formål at forbedre vandsektorens effektivitet og kvalitet. Dette indebærer, at det kun er vandselskaber, som kan være medlemmer og søge midler i foreninger oprettet i medfør af vandsektorloven § 21, og regler udstedt i medfør heraf.

L 98 sætter begrænser ikke, at private aktører, f.eks. en virksomhed eller offentlige parter, f.eks. universiteter, indbetaler midler til foreningen. De vil dog ikke havde mulighed for at være medlemmer eller søge midler. Vandselskaberne vil kunne inddrage private aktører eller offentlige parter, f.eks. universiteter, som projektdeltager.
0:000:00