Signe Munk
 svarer 
Dan Jørgensen

Signe Munk (SF) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, at vandselskaberne først sender nye anlægsprojekter i udbud og derefter bliver pålagt effektiviseringskrav, selvom det ikke er muligt at spare på projekterne

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 98, Spørgsmål 8
Vil ministeren redegøre for rationalet bag, at vandselskaberne først sender nye anlægsprojekter i udbud og derefter bliver pålagt effektiviseringskrav, selvom det ikke er muligt at spare på projekterne? Spørgsmålet stilles, da op mod 85 pct. at vandselskabernes anlægsopgaver udbydes til og vindes af eksterne aktører.

Svar fra fredag den 4. december 2020
Overordnet er formålet med lovforslaget L 98 om klimatilpasning, Jf.

Aftale om spildevandsselskabers klimatilpasning fra maj 2020 at sikre nye og bedre rammer for vandselskabernes klimatilpasning, hvilket har været efterspurgt af både kommuner og vandselskaber i en årrække.

Med aftalen er der enighed blandt partierne om, at tillæg til selskaberne til alle typer klimatilpasningsprojekter skal omfattes af effektiviseringskrav, da selskaberne under de nye regler har mulighed for at påvirke omkostningerne til deres klimatilpasningsprojekter. Det er fx muligt for selskaberne at stille krav til materialer, valg af løsninger, løsninger over eller under jorden etc. Valget af løsning kan være mere eller mindre hensigtsmæssig uanset om løsningen gennemføres ved udbud eller af selskabet selv.

Det svarer også til det, vandselskaberne allerede gør i dag, hvor de effektiviserer på langt de fleste af deres investeringer, herunder også på de klimatilpasningsprojekter, der udføres uden om medfinansieringsreglerne.

Effektiviseringskravet skal bidrage til, at selskaberne netop har blik for, at de løsninger, der vælges, er de mest effektive ud fra en totaløkonomisk betragtning over aktivets levetid. Det svarer dermed til det andre virksomheder gør, når de foretager investeringsbeslutninger.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] www.kefm.dk Når det er sagt, så er partierne i aftalen samtidig enige om, at det frem mod implementeringen af den justerede økonomiske regulering skal overvejes, om der er behov for at ændre i fastsættelsen af sektorens effektiviseringskrav. Det er vi derfor i gang med at se nærmere på, herunder om de nuværende krav er så retvisende, som muligt.

Resultatet af overvejelserne præsenteres for forligskredsen, som skal godkende de overordnede principper for fastsættelse af det generelle effektiviseringskrav.

Jeg ser på den baggrund frem til at drøfte spørgsmålet i de kommende drøftelser.
0:000:00