svarer 
Dan Jørgensen

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om kommentar til præsentation fra Green Power Denmark i forbindelse med foretræde den 7/4-22

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 138, Spørgsmål 2
Ministeren bedes kommentere den præsentation, som Green Power Denmark anvendte i forbindelse med foretræde for udvalget den 7. april 2022, jf. L 138 - bilag 5.

Svar fra mandag den 25. april 2022
Green Power Denmark peger på to overordnede forhold ved lovforslaget:

1) Lovforslaget gør det ifølge Green Power Denmark sværere at bygge vedvarende energi inden for 15 km fra kysten i kraft af:

a: den kommunale vetoret b: der indføres størrelsesbegrænsning på parkerne c: at der ikke stilles krav til fremdrift og sagsbehandling 2) Lovforslaget fjerner ifølge Green Power Denmark muligheden for markedsdrevet udbygning med vedvarende energi længere end 15 km fra kysten Jeg vil i det følgende kommentere på de enkelte punkter.

Ad. 1a: Der er i dag kommunal indsigelsesret for ansøgninger via åben dør-ordningen, så længe projektet ligger maksimalt 15 km fra kommunens kystlinje. Indsigelsesretten indebærer, at klima-, energi- og forsyningsministeren kan afvise en ansøgning med henvisning til den kommunale indsigelse. Dette gælder uanset, om det alene er én af flere kommuner, der gør indsigelse mod projektet. Det fremgår af den politiske aftale, at kommunen fremover skal kunne nedlægge veto mod projektet. Det skal motivere opstillerne til tidligt i projektplanlægningen at indgå i dialog med kommunen og berørte beboere for at sikre lokal opbakning til projektet. Udover at ministeren ikke kan modsætte sig et kommunalt veto følger vetoretten i øvrigt de samme principper som indsigelsesretten.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] www.kefm.dk Ad. 1b: Jeg kan ikke genkende, at lovforslaget lægger nye størrelsesbegrænsninger på projekterne, ud over de der allerede gælder. Det fremgår i dag af lovgivningen, at ordningen er målrettet små og kystnære projekter.

Ad. 1c: Det er ikke en del af den politiske aftale, at der skal stilles krav til fremdriften i sagsbehandlingen. Det skal i den forbindelse bemærkes, at sagsbehandlingstiden dækker over en vekselvirkning mellem opstiller og myndighed. En stor del af procestiden ved åben dør-projekterne kan således henføres til det arbejde, som opstiller udfører med eksempelvis at oplyse ansøgningen tilstrækkeligt, før Energistyrelsen kan behandle den, og med at undersøge blandt andet miljøpåvirkninger af projekterne, før Energistyrelsen kan forholde sig hertil. Derudover bemærkes, at det påhviler Energistyrelsen at høre andre relevante myndigheder, vores nabolande og offentligheden om projekterne. Disse høringer er lovbundne krav, hvorfor krav til denne del af sagsbehandlingen vil have en begrænset effekt. Endelig bemærkes det, at der ifm. Finansloven 2022 er afsat midler til at styrke sagsbehandlingen på området.

Ad. 2: Det fremgår af den politiske aftale, at der skal indføres afstandsbegrænsning for projekter, der etableres via åben dør-ordningen. Afstandsbegrænsningen begrænser ikke mulighederne for udbygning længere ude på havet med statslige udbud, som historisk har vist sig effektive både ift. at sikre realisering af projekter og til at drive priserne på havvind ned i åben konkurrence mellem markedsaktører og med mulighed for indtægter til staten. I modsætning hertil fungerer åben dør-ordningen efter et først-til-mølle-princip, hvor opstillerne ikke direkte konkurrerer om at etablere det mest effektive projekt, hvor havarealet stilles gratis til rådighed for opstillerne, og hvor der ikke er mulighed for indtægter til staten. Historisk har åben dør- ordningen sammenlignet med statslige udbud været langt mindre effektiv ift. at realisere projekter.
0:000:00