Katarina Ammitzbøll
 svarer 
Dan Jørgensen

Katarina Ammitzbøll (K) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, hvorvidt det er hensigtsmæssigt, at der ikke er fleksibilitet i loven til at give udviklere en grad af manøvrerum, når sagsbehandlingen af åben dør projekter typisk strækker sig over adskillige år

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 138, Spørgsmål 3
Mener ministeren, at det er hensigtsmæssigt, at der ikke er fleksibilitet i loven til at give udviklere en grad af manøvrerum, når sagsbehandlingen af åben dør projekter typisk strækker sig over adskillige år?

Svar fra mandag den 25. april 2022
Det er muligt at give den omtalte fleksibilitet inden for rammerne af loven.

I medfør af lov om fremme af vedvarende energi kan der meddeles forundersøgelsestilladelse til områder, hvor det findes relevant at udnytte energien. Endvidere kan der fastsættes vilkår for forundersøgelsestilladelsen, herunder om de forhold, som skal undersøges, om rapportering, om forundersøgelsernes forløb, resultater og adgangen til at benytte forundersøgelsens resultater.

Resultaterne af forundersøgelserne kan have betydning for graden af fleksibilitet for det ønskede åben dør-projekt, hvis det valgte områdes karakteristika tilsiger det.

Der kan fx være tale om, at området ligger nær en indflyvning til en lufthavn, hvilket kan indebære behov for krav til en begrænset møllehøjde.

Når projektudvikler ansøger om en forundersøgelsestilladelse, kan det konkret angives, at fx møllerne kan variere i størrelse inden for et spænd grundet den teknologiske udvikling. I dette tilfælde kan der fleksibelt vælges møllestørrelse i overensstemmelse med det beskrevne, såfremt de kan gennemføres inden for rammerne af miljølovgivningen. Hvis der i projektudviklers ansøgning omvendt er lagt en specifik møllestørrelse til grund, kan der ikke i væsentligt omfang afviges herfra.

Dette har blandt andet til formål at sikre, at kommunerne, som i dag har indsigelsesret, og med lovforslaget får vetoret, ikke accepterer et projekt ud fra en forudsætning om en given møllestørrelse, som siden ændres. Hvis kommunen omvendt undlader at nedlægge veto mod et projekt, hvoraf det klart fremgår, at møllestørrelsen kan variere inden for et spænd, har kommunen også aktivt taget stilling til, og dermed accepteret, at møllestørrelsen ikke på forhånd ligger fast.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
0:000:00