Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Dan Jørgensen

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, hvorfor der er en begrænsning for type A og type B anlæg

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 160, Spørgsmål 1
Hvorfor er der en begrænsning for type A og type B anlæg og hvad vil det betyde, hvis kravene til anlægsstørrelser blev hævet?

Svar fra tirsdag den 24. maj 2022
Jeg har indhentet bidrag fra Energistyrelsen, som kan oplyse:

Spørgsmålet forstås som, at der henvises til tekniske krav for nettilslutning af elproduktionsanlæg.

Tekniske krav til nettilslutning af elproduktionsanlæg fastsættes efter Kommissionens forordning (EU) 2016/631 af 14. april 2016 om fastsættelse af netregler om krav til nettilslutning for produktionsanlæg også kaldet RfG (”Requirements for Generators”). Det er den nationale TSO (Energinet), som skal foreslå tærskelværdier for anlægskategorier i medfør af RfG’en, som efterfølgende godkendes af den nationale regulerende myndighed (Forsyningstilsynet). Energinet skal i deres fastsættelse af tærskelværdier blandt andet anvende proportionalitetsprincippet, sikre optimering mellem den højeste samlede effektivitet og de laveste samlede omkostninger for alle involverede parter og respektere det ansvar, de som systemansvarlig virksomhed er pålagt med henblik på at sikre systemsikkerheden. Hvis Energinet på denne baggrund vurderer, at tærskelværdierne bør ændres, så er det op til Energinet at foreslå nye tærskelværdier i samarbejde med anlægsejere og netvirksomheder og efterfølgende få dem godkendt af Forsyningstilsynet.

Energistyrelsen har bedt om en udtalelse fra Energinet. Energinet oplyser, ”at de nuværende tærskelværdier blev udarbejdet i forbindelse med behandling af forordningens artikel 5 og senere godkendt i september 2018 af Forsyningstilsynet. Ved fastsættelsen af tærskelværdierne, blev der blandt andet lagt vægt på elsystemets behov for robusthedsegenskaber af hensyn til forsyningssikkerheden samt overvågning/kommunikation med mindre anlæg.” Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] www.kefm.dk Energinet oplyser endvidere, ”at de internationale diskussioner og undersøgelser omkring anlægsstørrelser tydeligt viser, at robustheds-, regulerings- og kommunikationsegenskaber efterspørges i et elsystem under kraftig udvikling og grøn omstilling, hvilket ikke understøtter, at tærskelværdien mellem type A og B hæves. Energinet har endvidere ikke modtaget henvendelser fra aktører, som ønsker at ændre på de godkendte tærskelværdier”.
0:000:00