Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Dan Jørgensen

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om betydningen af, hvis grænsen mellem type A og type B anlæg hæves fra 125kW til 1 MW

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 160, Spørgsmål 2
Hvad vil det betyde, hvis grænsen mellem type A og type B anlæg hæves fra 125kW til 1 MW?

Svar fra tirsdag den 24. maj 2022
Jeg har indhentet bidrag fra Energistyrelsen, som kan oplyse:

Såfremt grænsen hæves fra 125 kW til 1 MW, vil det betyde, at flere anlæg fremadrettet vil falde i anlægskategori A frem for B og dermed få stillet væsentlig færre tekniske krav til anlægget. På den ene side vil dette betyde, at fremtidige anlæg der tilsluttes mellem 125 kW og 1 MW vil have væsentlig dårligere egenskaber til at understøtte elsystemet. Disse anlæg vil nemlig miste egenskaber, der kan hjælpe elsystemet med at komme tilbage i en stabil driftssituation ved fejlsituationer. Uden anlæg med disse egenskaber i elsystemet øges risikoen for forbrugsafkoblinger og systemsammenbrud. På den anden side vil det reducere investeringsomkostninger og kompleksitet på anlæg mellem 125 kW og 1 MW, hvilket vil gøre dem mere rentable og potentielt hurtigere at opsætte.

Som nævnt i svar til spørgsmål 1 er det den nationale TSO (Energinet), som skal foreslå tærskelværdier for anlægskategorier, som efterfølgende godkendes af den nationale regulerende myndighed (Forsyningstilsynet). Energinet skal i deres fastsættelse af tærskelværdier blandt andet anvende proportionalitetsprincippet, sikre optimering mellem den højeste samlede effektivitet og de laveste samlede omkostninger for alle involverede parter og respektere det ansvar, de som systemansvarlig virksomhed er pålagt med henblik på at sikre systemsikkerheden.

Mange små anlæg påvirker elsystemet svarende til ét eller flere store anlæg, og det kan derfor være nødvendigt at stille krav til små anlæg af hensyn til elforsyningssikkerheden. Den hurtige grønne omstilling, hvor traditionelle kraftværker udfases, og elnettet i højere grad baseres på mindre decentrale sol- og vindanlæg samt nye typer af store forbrugsanlæg stiller ligeledes nye krav til systemsikkerhed. Energinet Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] www.kefm.dk oplyser således, at robustheds-, regulerings- og kommunikationsegenskaber efterspørges i et elsystem under kraftig udvikling og grøn omstilling, hvilket ikke understøtter, at tærskelværdien mellem type A og B hæves.
0:000:00