Debat

Boligselskab: København ender uden plads til børnefamilierne, medmindre politikerne igen får gang i alment boligbyggeri

Det almene boligbyggeri lider under stigende byggepriser, som gør det meget svært at bygge inden for det fastsatte maksimumsbeløb. København vil mangle almene boliger, hvis ikke politikerne fjerner eller hæver maksimumsbeløbet, skriver Mikkel Warming.

Det kræver politiske valg at få et boligmarked i København, hvor mennesker med almindelige indkomster også kan komme til. At lade stå til, og dermed lade markedet fortsætte med at diktere boligudviklingen, er også et politisk valg, skriver Mikkel Warming.
Det kræver politiske valg at få et boligmarked i København, hvor mennesker med almindelige indkomster også kan komme til. At lade stå til, og dermed lade markedet fortsætte med at diktere boligudviklingen, er også et politisk valg, skriver Mikkel Warming.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Stf Urban/Ritzau Scanpix
Mikkel Warming
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Boligbyggeriet går stadig langsommere i København. Og det er bekymrende.

Det er nemlig nødvendigt at bygge flere boliger i København. Fordi byen vokser, og bliver ved med at vokse i de kommende år.

Ikke mindst på grund af de seneste 30 års ændringer i vores jobmarked, som sammen med ændrede bosætningsmønstre betyder, at alle de større byer vokser i Danmark – og i den vestlige verden.

Læs også

Så presset på Storkøbenhavn vil fortsætte i de kommende år. Særlig byggeriet af almene boliger, som er til at betale for almindelige indkomster, er nærmest gået i stå i København.

Laveste antal almene boliger i ti år

I 2022 blev der opført det laveste antal almene boliger i ti år. 

Først og fremmest kan overborgmesteren og politikerne på rådhuset hjælpe ved at gå sammen med os i de almene boligorganisationer om at få Christiansborg til at hæve eller fjerne maximumsbeløbet.

Mikkel Warming
Politisk konsulent, Socialpædagogerne Nordsjælland

Og i forvejen er kun ti procent af de seneste ti års nye boliger i København almene. 

Der er dybt problematisk.

Byen bliver i disse år dyrere at bo i for mennesker med lave eller mellemindkomster. Byen bliver samtidig mere ulige, fordi de fattige presses sammen i bestemte dele af byen, mens de velhavende bor andre steder.

Det gør det svært at genkende hinandens liv – og det skader sammenhængskraften i byen. Det er derfor vigtigt at få bygget flere boliger – som vel og mærke er til at betale.

Stigende byggepriser rammer almene boliger

Det er nemlig meget afgørende, at bystyret også forholder sig til, hvilke boliger man gerne vil have, og hvor dyre de skal være.

Skal der være privat udlejning, som er dyrt og utilgængeligt for mange mellem og lav-indkomster, og som har en hurtig gennemstrømning af beboere.

Skal der bygges ejerboliger, eller skal der bygges almene boliger, som er non-profit, har en omkostningsbestemt husleje, og som udlejes efter ventelister.

Læs også

Boligudviklingen i København, både før, nu og i fremtiden bestemmes af politiske valg og fravalg.

Det almene boligbyggeri er i høj grad ramt af de stigende byggepriser, som gør det meget svært at bygge inden for det fastsatte maximumsbeløb, som almene boliger må bygges inden for.

Det betyder at byggeprojekter sættes i stå, udskydes til en uvis fremtid, eller helt droppes. Byen kommer til at mangle en generation af almene familieboliger, hvis ikke der gøres en indsats politisk, for at få gang i det almene byggeri i København igen.

Fjern eller hæv maximumsbeløbet

Overborgmesteren og politikerne på rådhuset kan gøre en forskel. Eksempelvis ved aktivt at bruge mulighederne der er i at have et byudviklingsselskab som By og Havn.

Det kræver politiske valg at få et boligmarked i København, hvor mennesker med almindelige indkomster også kan komme til.

Mikkel Warming
Politisk konsulent, Socialpædagogerne Nordsjælland

Det kan bruges til at sikre en mere helhedsorienteret byudvikling, end der sker i dag, ved at By og Havn bruger mulighederne for stille krav om mere blandede ejerformer, samtidighed mellem almene og private boliger, spændende arkitektur og harmoniske byområder, når man udvikler og sælger grunde.  

Men først og fremmest kan overborgmesteren og politikerne på rådhuset hjælpe ved at gå sammen med os i de almene boligorganisationer om at få Christiansborg til at hæve eller fjerne maximumsbeløbet.

Så det bliver muligt at opføre almene boliger i København i langt højere antal, end det sker lige nu. Og derved få en mere blandet by – med større tilgængelighed for lav og mellemindkomster.

Det kræver politiske valg at få et boligmarked i København, hvor mennesker med almindelige indkomster også kan komme til.

At lade stå til, og dermed lade markedet fortsætte med at diktere boligudviklingen, er også et politisk valg. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Warming

Politisk chefkonsulent, Socialpædagogerne, formand, Askovfonden, næstformand, Boligselskabet AKB, København
ba i forvaltning (RUC 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024