Debat

BL til Næsager: Dine påstande om almene boliger er helt ved siden af fakta

Det skal være muligt for alle – også offentligt ansatte – at bosætte sig i hovedstaden. Men løsningen er ikke at inddrage velfærdsarbejdernes pension til huslejen, som Jakob Næsager (K) foreslår, skriver Solveig Råberg Tingey. 

Vi mangler almene boliger i København, derfor skal vi se at få bygget nogle flere, skriver Solveig Råberg Tingey. Fotoet er fra det almene boligbyggeri Mjølnerparken. 
Vi mangler almene boliger i København, derfor skal vi se at få bygget nogle flere, skriver Solveig Råberg Tingey. Fotoet er fra det almene boligbyggeri Mjølnerparken. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Solveig Råberg Tingey
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Boligmarkedet i København er "stukket af", siger Københavns børne- ungdomsborgmester, Jakob Næsager (K), til Altinget, og det er jo en betragtning, som det er svært at erklære sig uenig i.

På ejerboligmarkedet er efterspørgslen efter boliger langt større end udbuddet. Over tid har det ført til dramatisk stigende priser på ejerboliger. 

Også når det gælder almene boliger, overstiger efterspørgslen udbuddet. Her er forskellen blot, at det ikke fører til stigende priser eller huslejer, fordi almene boliger har jo omkostningsbestemt husleje. Det fører til gengæld til alt for lange ventelister, hvilket Næsager korrekt fremhæver. 

Som følge heraf er Jakob Næsagers bekymring, at vi ikke har nok boliger at tilbyde de offentligt ansatte, som vi har svært ved at tiltrække til arbejdsmarkedet i hovedstaden. Det er vanskeligt for sygeplejersker, lærere og pædagoger at finde boliger i København, som passer til lønningerne i offentlige jobs. 

Også det er jeg enig i. Så på de grundlæggende stræk deler jeg borgmesterens analyse af situationen. Dér, hvor vi ikke er enige, er, når vi kommer til, hvordan vi tackler denne alvorlige situation for København.

Ingen grund til komplicerede løsninger

Jakob Næsager foreslår en model, hvor disse lønmodtagergruppers pensionsmidler skal i spil for at nedsætte huslejen i pensionskasselejeboliger. De skal betale husleje med deres pensionsopsparing. 

Det vil være godt for København, hvis vi hurtigst muligt kan få øget andelen af almene boliger i de nye bydele, som skyder op.

Det bliver ikke nødvendigt. Vi behøver ikke opfinde nye komplicerede løsninger, før vi kan komme i gang med at løse boligudfordringen i København. Løsningen ligger lige for, og det er ikke så kompliceret. 

Vi mangler almene boliger i København, derfor skal vi se at få bygget nogle flere. Til trods for mange ord og planer og gode hensigter er der det seneste årti bygget relativt få almene boliger i København.  

Dét er et problem, for disse boliger ville i den grad være egnede til netop de offentligt ansatte borgere, som både Næsager og jeg mener, der skal være plads til i byen. 

Men Næsager ser ikke almene boliger som en del af løsningen på boligudfordringen i København.

Jo, den almene sektor fungerer

"Den almene sektor fungerer ikke for langt de fleste mennesker," er hans påstand  underforstået at lærere, sygeplejersker, pædagoger og så videre aldrig kommer i nærheden af en almen bolig. 

Det er langt fra korrekt. Fakta er, at hver tredje af de beskæftigede københavnske beboere i almene boliger er ansat i det offentlige sundhedsvæsen, i sociale job som hjemmeplejen eller i uddannelsessektoren. Det svarer til 16 procent af alle ansatte i uddannelses- eller sundhedssektoren, som bor i København.

Læs også

Det bidrager til at sikre, at man også i byen kan få den arbejdskraft, man har brug for. Til glæde for skoler, børnehaver, vuggestuer, plejehjem, sygehuse og andre borgere. 

Med andre ord: Den almene sektor fungerer for alle grupper – også offentligt ansatte. Og almene boliger – også de nybyggede – ér til at betale for de offentligt ansatte, vi her taler om. Det sætter jeg også gerne tal på:

I gennemsnit bruger en familie i en almen bolig i København bestående af minimum én velfærdsmedarbejder (sundhed- eller uddannelsessektoren) kun 21 procent eller cirka en femtedel af deres disponible indkomst på husleje. 

Den gennemsnitlige husleje i nye boligområder i København, hvor der i lokalplanen er stillet krav om almene boliger, er 1.210 kroner årligt per kvadratmeter for almene familieboliger ifølge en analyse fra Bolig- og Planstyrelsen. For en bolig på 80 kvadratmeter svarer det til en husleje på godt 8.000 kroner. Det er langt billigere end i andre boligformer.  

Det vil være godt for København, hvis vi hurtigst muligt kan få øget andelen af almene boliger i de nye bydele, som skyder op. På den måde sikrer vi et samlet boligudbud, som egner sig til de mange borgere, der gerne vil bo og arbejde i hovedstaden. Også sygeplejerskerne, lærerne og pædagogerne.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Solveig Råberg Tingey

Viceadministrerende direktør, BL - Danmarks Almene Boliger
Cand.oecon (Syddansk Uni. 2013)

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

0:000:00