Debat

Dansk og svensk EP-kandidat: Problemerne i samarbejdet over Øresund kræver europæiske løsninger

Øresundsbroen repræsenterer en vision om frihed, men udfordringer med alt fra komplicerede skatteregler til hverdagsproblemer for almindelige familier svækker Øresundsintegrationen. Danmark og Sverige skal være det lysende eksempel for resten af Europa, skriver Sigrid Friis Frederiksen & Sara Wettergren. 

Øresundsbroen, som nu nærmer sig sit 25-års jubilæum, er ikke blot en fysisk forbindelse mellem vores lande. Broen repræsenterer også en vision om frihed. Men trods årtier med øresundsintegration, er udfordringerne desværre stadig mange, skriver Sigrid Friis Frederiksen & Sara Wettergren. 
Øresundsbroen, som nu nærmer sig sit 25-års jubilæum, er ikke blot en fysisk forbindelse mellem vores lande. Broen repræsenterer også en vision om frihed. Men trods årtier med øresundsintegration, er udfordringerne desværre stadig mange, skriver Sigrid Friis Frederiksen & Sara Wettergren. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Sigrid Friis
Sara Wettergren
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Øresundsregionen, med Malmø og København som centrale byer, viser tydeligt potentialet for europæisk integration.

Øresundsbroen, som nu nærmer sig sit 25-års jubilæum, er ikke blot en fysisk forbindelse mellem vores lande. Broen repræsenterer også en vision om frihed. En frihed til frit at kunne bevæge sig, arbejde og leve på begge sider af en landegrænse.

Skatteregler

Men trods årtier med øresundsintegration, er udfordringerne desværre stadig mange. 
De komplekse og komplicerede skatteregler mellem Danmark og Sverige er vanskelige at navigere i, hvilket ofte fører til usikkerhed og forvirring for grænsependlere.

At vælge mellem det svenske og det danske socialsikringssystem kan have omfattende konsekvenser for den enkelte. Det gælder alt fra sundhedspleje til pension.

Vi vil bevare de individuelle rettigheder, fremskynde den grønne omstilling og styrke Øresundsintegrationen

Sigrid Friis Frederiksen (R) & Sara Wettergren (L)
Spidskandidat til Europa-Parlamentet & skoleborgmester i Malmø og kandidat til Europa-Parlamentet

Hvis du bor på den svenske side af sundet, men arbejder i Danmark, beskattes du i Danmark trods EU-regler om, at beskatning bør baseres på bopæl. Positivt er det dog, at Danmark og Sverige nu endelig er ved at forhandle en ny skatteaftale på plads, der kan styrke grænsependlingen og lette skatteforvirringen.

I et moderne, fleksibelt og forenet Europa burde denne slags problemer for længst være løst.

Hverdagsproblemerne

Dertil kommer alle hverdagsproblemerne: grænsekontroller med krav om fremvisning af pas eller lignende for almindelige pendlere, uenigheder om hvilke strækninger Øresundstoget skal betjene, trafikpropper og andre transportproblemer, der yderligere forringer en pendlers hverdag og vanskeliggør integrationen.

På hjemmefronten står familier ofte over for dilemmaet mellem skolepligt i det svenske eller det danske skolesystem. Det forhindrer i dag, at dansk- og svensktalende familier bosat i Malmø kan sende deres børn i en skole i København. 

Når du er færdig på arbejdsmarkedet og ønsker at trække dig tilbage og nyde din pension, kan det blive en ganske kompliceret proces. I hvert fald hvis du har bopæl i Sverige, arbejdet og bidraget i Danmark, men ønsker at gå på pension i Sverige.

Europæiske løsninger

Disse udfordringer kræver ikke kun nationale løsninger, men også et europæisk fokus. 

Et forenet og stærkere EU kan spille en afgørende rolle ved at:

  • Investere i infrastruktur: Finansiering af store projekter, såsom den foreslåede Øresundsmetro, vil udover at forbedre transportmulighederne også bidrage til EU's grønne dagsorden og skabe arbejdspladser.
  • Fokusere på harmonisering af lovgivning: At standardisere regler, eksempelvis omkring skolepligt og uddannelse, vil markant reducere bøvl og bureaukrati og i stedet fremme fri bevægelighed mellem landene.
  • Indsamle mere viden på området: Ved at igangsætte undersøgelser, der specifikt fokuserer på grænseregionernes problemer, kan man finde skræddersyede løsninger, der tager hensyn til regionens unikke behov.

Vi har store visioner for Øresundsregionen. Sammen kan vi være et lysende eksempel for resten af Europa, hvis vi viser at samarbejde, forståelse og fælles mål kan overvinde alle forhindringer.

Som kandidater til Europa-Parlamentet for de socialliberale partier Liberalerna og Radikale Venstre brænder vi for disse spørgsmål. Vi vil bevare de individuelle rettigheder, fremskynde den grønne omstilling og styrke Øresundsintegrationen. Fælles løsninger er ikke bare vores politiske ambitioner, men også grundstenen for Europas udvikling.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sigrid Friis

MEP (R), forretningsudvalgsmedlem, Radikale
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Sara Wettergren

Skoleborgmester, Malmø, kandidat til Europa-Parlamentet
Bacherlor i international relations and affairs (Göteborg), kandidat political science and relations (Lund Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024