Debat

Selvejende og private dagtilbud: Frederiksberg Kommune risikerer at dømme os til døden

I Frederiksberg Kommune overvejer politikerne at skære i tilskuddet til de selvejende daginstitutioner på trods af loven. Uden penge til ansvarlig drift risikerer institutionerne at skulle dreje nøglen om, skriver Claus Thykjær, direktør for Fobu, organisation for selvejende og private dagtilbud.

Kommunal frisætning
uden ressourcer er ikke udvikling men afvikling, skriver Claus
Thykjær.
Kommunal frisætning uden ressourcer er ikke udvikling men afvikling, skriver Claus Thykjær.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Claus Thykjær
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Børnehuset på Adilsvej på Frederiksberg ånder man her efter weekenden lettet op, da politikerne i sidste øjeblik har udskudt deres bebudede plan om at tage en del af dagtilbuddets penge til at holde styr på lønsedler, feriepenge og børnehavens budget.  

Men, forlyder det fra Rådhuset, man vil “undersøge” muligheden for endnu en gang at skære i tilskuddet til kontorarbejdet, så de selvejende institutioner fremover skal nøjes med 1,5 procent i tilskud til administration – mod den vejledende minimumssats på landsplan på 2,1 procent. 

Frederiksbergs politikere vil se på, om de, på trods af dagtilbudsloven, kan give de selvejende institutioner, som ledes af forældrene selv i fællesskab, et lavere tilskud end dét, de i virkeligheden er forpligtet til: Nemlig et beløb svarende til, hvad de offentlige institutioner i kommunen bruger på administration. 

Efterlades uden penge og ret

Og her må vi sige stop: For spørgsmålet er, om de lokale politikere er klar over, at de laver et kæmpe benspænd for de familier, der nu og i fremtiden selv engagerer sig i ledelsen af deres børns dagtilbud?

For institutionerne er det meget enkelt: Er der ikke penge til ansvarlig og lovpligtig drift, så må børnehaven eller vuggestuen dreje nøglen om. 

Der er i dag godt 460 selvejende institutioner med driftsoverenskomst tilbage i Danmark efter storhedstiden i 70’erne, hvor den type kollektivt drevne institutioner udgjorde to tredjedel af det samlede antal dagtilbud.

Læs også

De fleste af de selvejende institutioner ligger i København, Frederiksberg og i det storkøbenhavnske område. Og også derfor er det et stort problem, når Frederiksberg Kommune vil spare på institutionerne med henvisning til Hvidovre Kommune, der har gennemført det samme – på trods af Dagtilbudsloven. 

Her har det vist sig, at de selvejende institutioner befinder sig i et form for retsløst område, da de har fået afslag på at kunne forfølge forskelsbehandlingen ved domstolene.

Det i sig selv er et alvorligt problem – mest for de børn og forældre, hvis institutioner nu trues af det politiske sparegreb.  

Samtidig er hele projektet med selveje som en vej til styrkelse af civilsamfundet og udvikling af nye løsninger truet af dette greb, som sætter frisætningen over styr. Frisætning uden ressourcer er ikke udvikling men afvikling.  

Politisk hykleri

Det er derfor med store bogstaver, at Fobu anbefaler Frederiksbergs politikere helt at skrinlægge planen om at spænde økonomisk ben for de selvejende dagtilbud: Vuggestuer og børnehaver drevet af ildsjæle, som vi sjældent har haft så meget brug for som nu, hvor udviklingen i Danmark peger på, at vi snart står med 60.000 flere børn, der skal passes, mens både penge og varme hænder bliver færre.

For institutionerne er det meget enkelt: Er der ikke penge til ansvarlig og lovpligtig drift, så må børnehaven eller vuggestuen dreje nøglen om

Claus Thykjær
Direktør, Fobu

Hvis vi skal bevare en mangfoldighed af tilbud til familierne i både Frederiksberg – og alle andre kommuner i Danmark – så må vi holde op med at skære ned på i forvejen for små tilskud til selvejende og private dagtilbud og i stedet behandle dem på lige fod med de offentlige institutioner.

Det fortjener både institutionernes personale – men ikke mindst også de mange forældre, der frivilligt lægger kræfter i at drive egne dagtilbud. 

Desuden afslører kig på de kommunale nøgletal hos Indenrigsministeriet, at Frederiksberg Kommune er noteret for et administrativt budget på 6.479 kroner per indbygger. Hvis man kigger på det samlede budget, betyder det, at man bruger rundt regnet 10 procent af de offentlige kroner på administration. 

På den baggrund er det svært at se, hvordan det kan være, at de selvejende institutioner ikke bør tildeles mindst 2,1 procent til at få deres tal og jura i orden.

Hvis vi, som en del politikere giver udtryk for, ønsker at fremme det civile engagement og sikre forældre mulighed for medindflydelse på deres børns dagtilbud – så er det nu, at vi skal droppe forskelsbehandling og huske, at lige tilskud til de private og selvejende institutioner er en investering i en bæredygtig udvikling af hele dagtilbudsområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Thykjær

Adm. direktør, FOBU
cand.oecon. (Syddansk Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024