Debat

Hæstorp: Disse ti projekter er tvingende nødvendige for vores infrastruktur

DEBAT: Hvis turister og danskere fortsat skal trives i hovedstaden, er vi nødt til at have kollektiv trafik i verdensklasse, skriver Region Hovedstadens formand, Sophie Hæstorp Andersen (S).

H<b></b>ovedstadsområdet trænger til en ordentlig saltvandsindsprøjtning, skriver Sophie Hæstorp Andersen (S) forud for forhandlingerne om infrastrukturen.
Hovedstadsområdet trænger til en ordentlig saltvandsindsprøjtning, skriver Sophie Hæstorp Andersen (S) forud for forhandlingerne om infrastrukturen.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sophie Hæstorp Andersen (S)
Regionsrådsformand, Region Hovedstaden

Sidste år kårede Lonely Planet København som nummer ét på listen over de storbyer, som rejseguiden anbefalede at besøge i 2019. Samme år lå København på en niende plads over en af de bedste byer at leve i ifølge The Economist.

Det er jo fantastisk, at vores hovedstad høster anerkendelser både som turistattraktion og som by at leve og bo i. Men hvis både turister og danskere skal blive ved med at trives i hovedstadsregionen, er vi nødt til også at have kollektiv trafik i verdensklasse.

Man skal hurtigt kunne komme fra A til B uden at være nødt til at have en bil. Det vil gavne vores miljø. Erhvervstrafikken skal have hurtige vejforbindelser. Det vil gavne vores økonomi.

Vi er nødt til at trykke speederen i bund og sørge for, at femfingerplanens grundtanker bliver til virkelighed

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Regionsrådsformand, Region Hovedstaden

Speederen i bund
Flere og flere vælger at bosætte sig i byerne, og de kommende ti år skal der skabes plads til 120.000 flere indbyggere i hovedstadsregionen. Det er positivt, at vi bliver flere, men det sætter også regionen under pres. Trængslen og trafikken stiger, i takt med at vi bliver flere.

Folketinget og regeringen står over for forhandlinger om investeringer i den fremtidige trafikale infrastruktur – en grøn mobilitetsplan. Og investeringerne i vores infrastruktur er vigtigere end nogensinde før.

Det kræver, at vi tør tænke strategisk, når vi skal beslutte, hvilke infrastruktursatsninger der skal gennemføres. Og især hovedstadsområdet trænger til en ordentlig saltvandsindsprøjtning.

Vi er nødt til at trykke speederen i bund og sørge for, at femfingerplanens grundtanker bliver til virkelighed – både for at mindske trængslen og styrke mobiliteten i hele regionen.

Tvingende nødvendigt for fremtiden
I samarbejde med KKR har vi i Region Hovedstaden fremlagt en prioriteret plan på ti punkter over projekter, som er tvingende nødvendige for at fremtidssikre infrastrukturen i Danmarks tættest befolkede region.

Som det første er vi nødt til at færdiggøre motorvejene til både Hillerød og Frederikssund, så vi kan styrke erhvervstransporten til to af de store handelsbyer i Nordsjælland.

Vi skal også sørge for, at Kystbanen, der forbinder hele den østlige del af Nordsjælland med København, både har en høj frekvens og en bedre rettidighed. For Kystbanen skal være et reelt alternativ til bilen ligesom S-togene til Hillerød og Frederikssund.

Desuden bliver vi nødt til at automatisere S-togene. For som Trafikministeriet slår fast i et notat, så vil en "omlægning af S-banen til automatisk og førerløs betjening effektivisere S-togsdriften og skabe mulighed for et øget betjeningsomfang på S-banen".

Ti infrastrukturprioriteringer
Det, som jeg lige har nævnt, er de første fire punkter i en prioriteret liste på i alt ti punkter, som de 29 hovedstadskommuner og Region Hovedstaden er enige om.

Ud over de oven nævnte punkter er vi nødt til at bygge en ringvej fra det nordlige Sjælland til Københavns havn og lufthavn, ligesom vi har brug for en togforbindelse fra Kastrup Lufthavn til Roskilde. Der er også brug for, at vi skaber en forbindelse mellem Farum og Hillerød og en ombygning af Hillerød Station.

Vi bliver også nødt til at gøre det nemt for københavnerne at komme til to af byens store hospitaler. Derfor skal vi forlænge metroen fra Ny Ellebjerg til Hvidovre hospital og Rødovre centrum, samt at man også skal kunne komme til Bispebjerg fra Ny Ellebjerg station med metro.

Bæredygtige løsninger
Jeg er fuldt ud klar over, at kollektive og grønne løsninger kan være komplekse, og vi kender ikke alle svarene på morgendagens udfordringer. Vi må så at sige lægge trædestenene, mens vi går, for vi kan ikke vente længere.

Vi er nødt til at finde bæredygtige løsninger. For eksempel arbejder regionen og kommunerne i hovedstadsregionen allerede sammen om supercykelstierne. Visionen er at binde regionen sammen med i alt 45 supercykelstier og skabe gode muligheder for at kombinere cyklisme med kollektiv trafik.

Skal vi have flere til at vælge den kollektive transport, så skal de rejsende også have oplevelsen af et sammenhængende, pålideligt og effektivt transporttilbud – og det kræver prioritering af den kollektive transport.

Jeg ser frem til nogle gode infrastrukturforhandlinger og til samarbejdet om udviklingen af den kollektive transport i hovedstaden til en grønnere og mere bæredygtig fremtid.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan skal vi sammensætte infrastrukturplanen?

S-regeringen har skrottet VLAK-regeringens infrastrukturplan, som dermed betyder, at forhandlingerne om milliarderne til fremtidens motorveje, broer og jernbaner starter fra bunden.  

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har udtalt, at regeringen går efter en bred aftale, som "kan skabe ro om de kommende års investeringer i infrastrukturen".

Men hvordan vil politikere og aktører have udformet en infrastrukturplan, som både er bred og håndterer de udfordringer, som infrastrukturen har?

Altinget kridter banen op og giver i den kommende tid ordet til partier i Folketinget, interesseorganisationer og borgmestre, som vil nævne deres overvejelser om de hensyn, som infrastrukturplanen skal vægte.

Her er deltagerne:

  • Anne Valentina Berthelsen (SF), medlem af Folketinget og transportordfører
  • Birgit Hansen (S), borgmester, Frederikshavn Kommune
  • Carina Christensen, direktør, ITD
  • Carsten Rasmussen (S), borgmester, Næstved Kommune
  • Erik Østergaard, direktør, DTL
  • Kristian Pihl Lorentzen (V), medlem af Folketinget og transportordfører
  • Hans Kristian Skibby (DF), medlem af Folketinget og transportordfører
  • Henning Hyllested (EL), medlem af Folketinget og transportordfører
  • Henrik Gudmundsson, seniorkonsulent, Concito
  • Jens Ejner Christensen (V), borgmester, Vejle Kommune
  • Jesper Højte Stenbæk, fagchef for transport og infrastruktur, Dansk Erhverv
  • Michael Svane, branchedirektør, DI Transport
  • Mogens Eduard Jespersen (V), borgmester, Mariagerfjord Kommune
  • Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand, Region Hovedstaden
  • Thomas Damkjær Petersen, formand, Ingeniørforeningen (IDA)
  • Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester, Aalborg Kommune
  • Tine Kirk Pedersen, direktør, Danske Havne.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00